BENISSA. El Calendari dels Brillants 2021 torna a les llibreries com cada Nadal, aquest cop en la seua 34 edició. Joan Josep Cardona, responsable, coordinador i creador d'aquest apreciat almanac literari va explicar a la presentació del mateix que un dels objectius d’enguany era fugir de la temàtica del Coronavirus per obrir clarianes d’esperança i optimisme. De fet, en la declaració d'intencions de la publicació, Cardona apunta la necessitat de fer balanç amb serenitat i assenyala que recordar, pronosticar i divulgar és la finalitat dels calendaris. També afegeix que“l’ideari agrarista” que sustenta el calendari parteix de la tradició i de la permanent “recerca de la imaginació en un present i futur més amable i just”.
Pel que fa al volum d’enguany el dossier central de la publicació amb prop d’una dotzena d’articles està dedicat al concepte de la proximitat com a valor a considerar en temps propicis a la reflexió col·lectiva.
El calendari compta a més amb un apartat de miscel·lània o recull d'articles en llengua catalana d’escriptors i estudiosos valencians que fan seu aquest esperit de germanor, creativitat, joia, fe i bonhomia tan propi d'aquest almanac literari que també secunden les il·lustracions d’Alba López. Amb temàtica lliure els seus textos versen sobre etnografia, història, música, agricultura, etc, sempre amb una finalitat divulgativa i entretinguda. En l’edició de 2021 han participat més d'una vintena de col·laboradors en aquesta secció. Entre ells escriptors com Francesc Miralles, Jovi Seser, Elvira Cambrils, Emili Piera, o l’historiador Vicent Baydal.
La publicació també deixa espai al coneixement amb l'apartat ‘La natura raonada’, una espècie d’apèndix que s’endinsa en temàtiques de divulgació científica i que s’obri amb un article de Rubén Martínez Dalmau, vicepresident segon del Consell i nascut a Teulada, que duu per títol La natura normada. Aquesta secció vol generar interés entre els amants del camp i la terra, així com entre els aficionats a la meteorologia amb xicotetes píndoles científiques exposades d'una forma amena i didàctica. També escriuen en ella entre d’altres l’etnobotànic Daniel Climent Giner, l’ornitòleg Rafael Vicente o l’arquitecte Antoni Banyuls.
Aquest almanac literari del camp i del poble recull a banda dels textos un ‘calendari tradicional’ que segueix el costum ancestral de dividir l'any en els temps eclesials recuperant així l’encant de les onomàstiques i els santorals. I també fa incís en qüestions d’interés pel llaurador com l'oratge i l'evolució de les llunes, així com dades astronòmiques amb horaris d'eixida i posta de lluna i sol i d’altres observacions de pura saviesa popular. Inclou a més informació sobre fires, mercats i romeries i pronòstics per a l'any seguint el costum antic i simbòlic de barrejar astrologia amb un desig de fer arribar les bonaventures que els astres portaran per a cada signe del zodíac.
El primer Calendari de Brillants es va editar el 1988. El simbolisme de la portada il·lustrada per l’artista Ramon Pérez Carrió recull la diversitat de la roda dels temps circumscrita a l'any, amb les quatre fases de la lluna, les estacions, els fruits de temporada i la figura central de l’astrònom o mag, entranyable personatge que sempre ha estat representat en els calendaris tradicionals i que simbolitza la saviesa i el pronòstic. Cal recordar que el llibre és un almanac literari que juntament amb l’apartat del calendari tradicional, recorda i actualitza als vells almanacs del segle XIX. Un espai de reflexió serena fet amb positivisme, alegria, humor i mordacitat.
Val a dir que els almanacs en els seus inicis van ser propulsors de la cultura entre les classes populars. En una societat eminentment llauradora aquestes publicacions impreses llavors en modest paper van contribuir a modificar els hàbits en els conreus introduint consells pràctics per millorar la producció. El treball al camp, les trobades a fires i mercats, les festes religioses i populars, l’oratge i la saviesa popular marcaven el ritme d'una vida dura pero amb moments per poder-se aturar, lluny de les presses i les angoixes actuals.
El Calendari dels Brillants 2021 amb un tiratge de 1.400 exemplars ha estat coeditat per la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (la MACMA). La creixent demanda ha impulsat l’increment en el número d'exemplars respecte a l'any passat. El president de la MACMA, José Ramiro, va assenyalar durant la presentació del darrer volum que “és un orgull que un projecte editorial desenvolupat a la Marina Alta compte amb el suport dels ajuntaments de la comarca i s’haja consolidat dins del nostre calendari cultural”. Per la seua banda Cardona va afirmar que “el calendari d’enguany ha assolit un nivell de signatures i continguts que el situa entre els millors que hem fet mai”
Els exemplars del calendari es distribuiran en llibreries de València, Alacant, Castelló de la Plana, Gandia, Alcoi, així com diferents pobles de la Marina Alta i comarques d’al voltant. En breu també està previst que la MACMA penge a la seua pàgina web un petit documental editat per ells sobre la publicació. Aquesta publicació també és d'interés per a biblioteques, arxius i entitats culturals.
Cal recordar que ara fa tres anys amb motiu del trenté aniversari del Calendari dels Brillants Joan Josep Cardona ja va dirigir i produir un documental on s'expliquen els orígens d'aquest almanac, així com les influències i els vincles que el relacionen amb d’altres publicacions similars de la resta de territori de parla catalana. Cardona, a més, és l’alter ego del Senyor Don Joan de Plamolins figura central del Calendari dels Brillants.
El documental es pot veure de manera gratuïta al canal de Youtube de Joan Josep Cardona.