Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

es presenta la 32 edició de la publicació

El Calendari dels Brillants, la rebel·lia dels almanacs

6/12/2018 - 

DÉNIA. Un any més, i ja van trenta-dos, l’almanac literari de la Marina, el Calendari dels Brillants 2019, torna a eixir a la llum. Aquest cop tornant a les arrels i pemetentals seus col·laborados uns articles de reflexió pròpia i punyent desde la bonhomia, així com dos monògrafics o dossiers, el primer dedicat a la figura de Sant Vicent Ferrer, i el segon a l’artista de Benissa, Pepe Ivars, que fou el primer il·lustrador de la portada del Calendari, i que enguany hauria complit cent anys. 

El coordinador del Calendari, Joan Josep Cardona Ivars, ha fet constar en la presentació del llibre a Dénia que també hi ha hagut novetats en la part més científica de l’almanac amb aportacions de catedràtics i professors que han volgut amb “xicotetes píndoles científiques” fer arribar una “natura raonada” als lectors d’una forma més “amena i didàctica”. Amb articles d’interés pels llauradors i pels amants del camp i de la terra. 

 També s’ha decidit que la contraportada del llibre tinga a partir d’enguany una clara preponderància femenina versus els simbolisme masculí de la portada on hi figura l’entranyable astrònom o mag. I en aquest sentit, a l’edició actual espot contemplar la reproducció d’un antic anunci de publicitat que vol retre homenatge a les dones que antany es guanyaven la vida fent la bugada. 

 En total la Mancomunitat de la Marina Alta (MACMA) ha fet una primera edició amb 1.100 exemplars que es distribuiran en llibreries de València, Alacant, la Marina i comarques d’alvoltant, així com en espais culturals de Catalunya i Balears.

 

Moments dereflexió serena

Cardona Ivars, alma mater del Calendari dels Brillants també ha volgut deixar clar que fer l’almanac “és un acte de rebel·lia”, producte d’una colla de co·laboradors que tenen com a mitjana els seixanta anys. Homes i dones que “potser hauriem de retirar-nos però que encara no ens considerem amortitzats, i per tant davant la situació actual en la que vivim hem volgut fer de l’almanac una explossió de vitalitat i ganes de viure”. Un espai de reflexió i consulta per confrontar desde l’alegria i la mordacitat “una societat plana que no sap on va”, un temps on impera “la falta de motivació”. 

El gerent dela MACMA, Jovi Lozano-Seser, per la seua banda, ha afirmat que el micromecenatge o “crowdfounding pioner dels pobles de la comarca” ha fet possible “créixer aquest projecte que és molt més que un almanac literari que ens representa i vertebra i que ofereix una parcel·la del pensament des d’un punt de vista únic”.

 Tal i com ha afirmat Cardona “ja ho diu el periodista Emili Piera, l’almanac s’ha de llegir amb postura serena i amb un café a les mans”.


Noticias relacionadas

next
x