Diseño e ilustración

HABITEM

Apu’a: anada i tornada d’Asunción a a València

Del mobiliari a la il·luminació, l’estudi s’ha especialitzat els últims anys en espais educatius

  • Ana González i Tera Yegros

VALÈNCIA. “Vam començar el 2015 al Paraguai com a estudi de mobles personalitzats, però el 2018 ens vam mudar a viure a València. Buscàvem aprendre nous sistemes de treball i rellançar l’estudi amb un concepte més d’acord amb el que volíem fer: disseny sostenible, treballant des d’una mirada conscient espais, mobles i il·luminació”. Ana González i Tera Yegros són arquitecta i dissenyador industrial -respectivament- i es van conèixer a Asunción abans d’emprendre esta aventura.

“Apu’a significa circular en guaraní, la llengua dels pobles nadius del Paraguai”, explica Yegros. “La identitat ens sembla que és el factor principal tenir en compte a l’hora de projectar disseny, espais, negocis i creació d’analogies o conceptes”. Siga la del client o la del projecte. “Un cop resolt la identitat del projecte, treballem a través d’un sistema de fase que comença com a disseny, desenvolupament tècnic, producció i gestió de la comunicació”.

L’estudi ja està ben establert a València, però dos dels seus projectes integrals més interessants (per ara) estan a l’altre costat de l’oceà. És el cas de la hiperaula, el Laboratori Educatiu Flexible del Centre per al desenvolupament de la Intel·ligència del Paraguai. Es tracta d’un espai diàfan de 300m2 per a múltiples activitats, com xerrades, activitats culturals i educatives.

  • -

“La flexibilitat havia d'estar present al projecte i per això vam començar a treballar amb la idea d'Hiperaula, un mòdul compost de sis espais sense barreres que s'articulen entre si atenent diferents necessitats. La premissa era parlar sobre el Paraguai a través de la proposta de mobiliari, aportant valor no només amb l'ergonomia i funcionalitat dels dissenys, sinó també potenciant la identitat del Paraguai”. És a dir, en este cas el concepte triat va ser el territori.

“Els dissenys fan una analogia a la fauna i flora de cada ecosistema, tant per les formes, els colors o les textures i el mobiliari que vam proposar és flexible i mòbil, adaptat a les necessitats de l'escola”, expliquen des de apu’a sobre un projecte dissenyat a València i produït amb artesans d’Asunción.

Inspirades també per la identitat paraguaiana, l’equip d’apu’a ha treballat conjuntament amb el Museu de Ciències d'Asunción i amb l’arquitecte del seu nou edifici per a dissenyar uns seients per a la seu temporal del museu.

“Vam arribar a un disseny lleuger, capaç d'absorbir diferents formes d'ús, transport i guardat. Finalment, es va plantejar el seient i respatller fet de cable, un element tan icònic i tradicional que ens permet gaudir dels xous del planetari com si estiguérem asseguts a cel obert”, conten González i Yegros a Culturplaza. “El resultat va ser un sistema de seients molt còmodes, que fa sentir l'usuari com al jardí de casa i li permet viure una experiència educativa molt agradable”.

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo