X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

tribuna libre / OPINIÓN

Dignitat i bon govern

25/05/2018 - 

Este diumenge la gent de Compromís i tots els que ens vulgueu acompanyar, ens aplegarem a partir de les 11 del matí a les antigues Cotxeres del Tramvia per a celebrar, per a reivindicar, 3 Anys de Governs del Canvi. I ho farem en el mateix escenari on fa ara justament 3 anys celebràvem el mitin central de la campanya de Compromís a Alacant. I igual que fa tres anys, reivindicarem la Dignitat i el Bon Govern.

Recordarem la il·lusió i l’incertesa del moment, on encara no sabíem si el canvi era possible. I fou possible, i Compromís al País Valencià, i amb la seua entrada a l’Ajuntament d’Alacant, demostràrem que era cert allò que afirmàvem. Que érem la Garantia del Canvi. 

Arran d’això tenim #GovernsAmbCompromís a la Generalitat Valenciana i arreu del territori valencià. Governs com el del Botànic que miren a la cara de la gent, que governen per a la majoria, que no baixen el cap davant de la marginació del Govern Central. Que li reivindiquen a la vella i a la nova dreta, “tanto monta, monta tanto”, PP i Ciudadanos, que estem farts que les necessitats i els interessos de valencianes i valencians, d’alacantines i alacantins siguen invisibles als ulls de Madrid. 

Ara tenim un Govern del Botànic que amplia drets a la ciutadania, que impulsa el benestar de les persones, que ens retorna el nostre orgull de Poble, i que és honrat. Honrat! I això és molt important en esta setmana d’Alperis, de Llorens, de Zaplanes i de Cotinos. 

Tenim uns Governs amb Compromís arreu del territori valencià que demostren dia a dia que altres polítiques són possibles, i que hi ha altres formes de fer política diferents a les que ens havia acostumat el PP.

I a Alacant què? Doncs que almenys per a Compromís ja hem passat el temps de laments. Toca mirar el futur i recuperar la confiança de tots aquells que votaren canvi. Nosaltres hem eixit vius del que ha passat, que ha sigut molt, i hem fet quan tocava la reflexió autocrítica que calia. I, per supost, hem demanat perdó a la ciutadania perquè les coses no han eixit com volíem les persones compromeses amb el canvi. Les alacantines i alacantins mereixem molt més.

Tanmateix, als nostres companys de viatge no només les queda una temporada més llarga de reflexió, lògica perquè tenen molta més responsabilitat d’haver arribat on hem arribat, sino que bàsicament han de fer el contrari que estan fent des de la investidura a colp de transfuguisme del PP. Han de deixar-se de batalles intestines i regenerar els seus projectes polítics. Però sembla que no tenen, de moment, massa voluntat o capacitat per a fer-ho. Esperem sincerament, pel bé de tots, de l’esquerra plural de la ciutat, que ho facen. 

Però insistisc, a Compromís, i en eixe sentit hem volgut fer l’acte a la ciutat d’Alacant, situem la mirada en recuperar el govern de la ciutat per a la Dignitat i el Bon Govern. La Dignitat demostrada per aquells que hem posat sempre per davant l’ètica a l’aritmètica, que hem mostrat estabilitat -som l’únic grup municipal que manté els mateixos membres que en el mes de juny de 2015-, que hem mostrat sempre una actitud i un comportament digne de la institució i la ciutadania a la que representem, i que hem abandonat el govern quan les nostres exigències ètiques i polítiques ja no ens permetien compartir-ho, per molt dur que això resultara. I el Bon Govern demostrat en la majoria de bons projectes que s’han iniciat en este mandat, que caldrà reprendre a partir de les eleccions de 2019, i que tenen el segell de Compromís. Uns projectes bàsicament relacionats amb planificar de forma dialogada i participativa el full de ruta i el disseny del futur de la ciutat; lluitar contra la dualitat social d’Alacant, on la petjada de la crisi seguix sent molt fonda; afrontar amb garanties el futur econòmic de la ciutat, i seguir avançant en un projecte de ciutat amb identitat i memòria, reconciliada amb si mateixa, amable per a la ciutadania i les persones que ens visiten, i on l’Ajuntament siga motor de la ciutat impulsant l’execució de bons projectes i inversions que ajuden a fer ciutat, a generar dinamisme en el teixit urbà dels nostres barris i carrers.

Des de Compromís ja hem començat a treballar el nostre Programa de Govern 2019, que ha de donar resposta als reptes democràtics, socials, econòmics, ambientals i de model de ciutat que tenim plantejats en els próxims anys. I ho hem fet amb la participació i el diàleg amb la societat civil en les Jornades de Ciutat #ProjectAlacant, que férem en els mesos de març i abril.

I el Bon Govern derivat d’entendre la gobernabilitat des dels valors d’atendre l’interés general, la defensa dels servicis públics, la transparència, la eficiència, la responsabilitat, la participació ciutadana i el diàleg amb la societat civil i el bon comportament institucional.

Hem de preparar-nos i recuperar la confiança majoritària de la ciutadania perquè el PP de Barcala i Castillo (quan les seues obligacions donant subvencions a dit en la Dipu li ho permeten), no té cap capacitat per a enfrontar-se amb els reptes de futur de la ciutat. Han arribat a l’Alcaldia de rebot. I se nota. Tenen l’Ajuntament paralitzat, més enllà d’unes quantes fotos per a mostrar bona voluntat i dinamisme, però encara no hem aconseguit saber cap a on volen tirar. El que sí que sabem és que les bones intencions amb l’oposició han durat dos setmanes. Ni s’han convocat Juntes de Portaveus setmanals com va prometre Barcala i ens han expulsat a l’oposició de la Mesa de Contractació on, en l’època que la presidíem Compromís, estaven presents tots els grups municipals. Sembla ser que això de la transparència no va amb el PP. I així els ha anat, i així els va. I no se convoquen cap mena de Comissions quan s’han passat tres anys intentant bloquejar la marxa de l’Ajuntament forçant la creació de les mateixes. Ni tan sols la Comissió de Neteja que estem exigint tota la ciutat, o la de Memòria Històrica que és necessària per a tancar definitivament el canvi dels carrers franquistes. Però, clar, en això no tenen massa pressa perquè a Barcala la placa de la División Azul no li provoca massa rebuig…

Però a més, a més, el parèntesi del PP s’ha d’acabar el mes de maig de 2019 perquè no enspot governar el partit més corrupte d’Europa. I perquè si s’allarguen més temps en el govern volverán a las andadas i la ciutat d’Alacant tornarà a estat enfosquida per l’ombra de la corrupció que tant de mal ens ha fet i ens fa a la ciutat, a causa de les corrupteles que sembla que no tenen mai fi. La juerga judicial no s’acaba mai…

I tampoc podem deixar la ciutat en mans d’un projecte que no és més, i el més trist, no aspira a més que a ser la delegació local de la franquicia de l’IBEX de Rivera i Arrimadas. Ciudadanos no està preparat per a governar la ciutat, ells mateixos ho assumixen en les seues declaracions publiques. No aspiren a més que a penjar els cartells dels seus liders de fora d’Alacant, són un partit català que ens pretèn governar des de Madrid! i que ha perdut tot el seu interés com a opció de centre moderada quan s’ha determinat a liquidar el PP per la seua dreta intentant amagar totes les seues carències i contradiccions amb un discurs exclusivament nacionalista i de nostàlgia joseantoniana. Una dreta populista sense cap projecte de ciutat i que encara li queda almenys una legislatura per a ocupar amb una mínima dignitat i solvència el seu paper d’oposició.

No els deixarem que el parèntesi de la dreta s’allargue més. La ciutat no mereix tornar a la corrupció generalitzada, ni a la incompetència carent de projecte. Alacant mereix un bon govern. Ja tinguérem prou amb 20 anys de PP. Per això situem a partir d’este diumenge la mirada en recuperar el govern per a les persones. Per a la ciutadania decent farta de minigoverns, bé siga del PSOE o del PP. Que volen un govern plural que tinga majoria per a dur endavant els projectes, i que estiga coordinat. Amb un relat de govern únic i unes línies d’actuació clares i reconeixibles. Un govern homologable al que ha sigut el Botànic. Que se preocupe de la gent i no perda ni un minut en polèmiques estèrils. Que assumisca amb dignitat la seua responsabilitat institucional i ajude a sentir-nos orgullosos de passejar pel món dient que som d’Alacant. Un govern que per a que siga un Bon Govern haurà d’estar liderat per Compromís. Per això, comencem a treballar en l’objectiu del pròxims 12 mesos #Liderem2019. Ens vegem diumenge!


Natxo Bellido

secretari Local Compromís Per Alacant

next
x