X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información
Hoy es 17 de diciembre y se habla de IVACE polígonos industriales benidorm vectalia EMPRENDEDORES

mar i muntanya / OPINIÓN

Dénia i la Marina Alta, creativitat i gastronomia

6/12/2016 - 

Aprofitant que fins a l’11 de desembre es celebra a Dénia la IV Setmana Gastronòmica de l’arròsa banda, on diversos restaurants ofereixen menús amb la recepta tradicional d’aquest plat mariner, vull recordar la importància d’aquest sector a la Marina Alta. Els pobles d’aquesta comarca de mar i muntanya han sabut trobar un vehicle per deixar empremta social, cultural i econòmica. I parlem d’una empremta ben marcada en el nostre ADN com a poble. El nostre menjar, els nostres productes, la nostra manera d’entendre la terra i el paisatge. El nostre retrobament amb els orígens com a eina de mercat, com a capitalització del nostre potencial, com a forma de donar-nos a conéixer més enllà del turisme de sol i platja, i desestacionalitzar. El camí ja s’ha engegat i cada dia Dénia i els pobles que l’envolten són més visibles en el mapa a escala internacional. 

 Bona culpa (en positiu) de tot aquest procés la té el desenvolupament del projecte ‘Dénia& Marina Alta Tasting Life’ que justament ara fa un any va aconseguir el reconeixement de Dénia com a Ciutat Creativa de la Gastronomia per la UNESCO. La història de la candidatura des dels seus inicis, els objectius a aconseguir i les acciones a fer van centrar el gruix del IV Fòrum ‘Arròs a banda& A Banda de l’arròs’ que va tindre lloc el passat 30 de novembre al CdT Dénia. 

Allà es va posar de relleu la implicació dels pobles i empreses de la Marina Alta que creen sinèrgies i vertebren comarca sota aquest paraigües que els permet créixer en qualitat i creativitat. 

Entre els projectes a desenvolupar destaquen tres: la recuperació del paisatge agrícola (promoure l’agricultura ecològica, crear bancs de terra, recuperar bancals abandonats); la promoció i diversificació en la venda d’espècies locals que tenen a l’abast les confraries de pescadors, o la recuperació de l’arròs bombó a Pego. Les jornades també van servir per explicar experiències singulars e innovadores d’empreses, dins d’aquest àmbit.

Especialment interessant va ser escoltar de primera mà còm va néixer el projecte de recuperar aquesta varietat d’arròs autòctona que no més es conrea al Parc Natural de la Marjal. També descobrir a una de les grans desconegudes, la Vall de Gallinera, terra de cireres, oli i mel on s’intenta que les cooperatives tornen a treballar juntes. O escoltar les dificultats dels pescadors amb la competència deslleial dels supermercats i els projectes de futur d’AMMA (Aliments Marins de la Marina Alta) que vol recuperar els eriçons de mar (bogamarins) en granges de terra.

Tot un món per redescubrir: les coques tradicionals, les saladures, la pansa, el vi, la mistela, els embutits. Fins itot, la cervessa artesanal. Turisme i Gastronomia, una nova manera de fer-se estimar mantenint-nos fidels a les nostres arrels. Desde el Concurs Internacional de Cuina Creativa de la Gamba Roja de Dénia a la Ruta dels Mercats de la Marina Alta. O recuperar receptes tradicionals que poden desaparèixer com l’arròs amb fava pelada, que és caldós.

Noticias relacionadas

next