Hoy es 23 de noviembre

Mar i Muntanya 118 / OPINIÓN

De misteri, innocència e il·lusió

8/01/2019 - 

Tot i que els anys passen i ens convertim en éssers ‘supossadament’ adults hi ha moments en què tot està permés i podem renunciar a la lògica per gaudir de la màgia dels Reis Mags d’Orient. Ja sé que per alguns no és faena fàcil però un cop a l’any, sobretot si hi ha xiquets al voltant, és recomanable tornar a gaudir d’aquest complexe de Peter Pan. Retrocedim en el temps i empatitzem amb ells. 

Som capaços encara de mantenir la innocència, la il·lusió? Encara recorde els meus primers Dies de Reis, la taula de l’entrador tota plena de dolços i regals a casa de la meua tia Teresa a Benissa. Era una una vesprada de festa gran compartida sobretot amb germanes i cosines. La impaciència per arribar en acabar la cavalcada ho obnubilava tot. Fred, innocència e il·lusió. Jo no he sigut mai de Papa Noel, això és importació, cosa d’aquest món globalitzat. A la terreta per cosa de regals, sempre han manat els Reis. Amb casca o amb tortell. 

La tradició popular ben ho demostra. És cultura que reflexa les arrels cristianes que mamen des de ben xicotets. Un bon exemple ho tenim en la cavalcada de Reis d’Alcoi, la més antiga del país, ja que data de 1866.

A la Marina per tant també arribaren dissabte Melcior, Gaspar i Baltasar. I en cada poble van trobar als carrers xiquets i pares fantasiosos i embadalits. Però a Gata de Gorgos hem de reconèixer que la celebració va ser especial. Va ser un vespre per alguns màgic. Una nit primerenca on participaren centenars i centenars de veïns com actors i figurants per tal de representar davant de menuts i grans ‘El Misteri de Reis’, una tradició que enguany ha fet cinquanta-un anys i que està considerada Festa d’Interés Turístic Provincial. Teatre i cultura popular per ‘adorar al Nen’. 

Un text-adaptació teatral escrit pel mestre gater Antonio Salvà el 1968 que recrea un episodi del viatge del Reis Mags d’Orient al palau d’Hivern d’Herodes, poc abans que arriben a Betlem per adorar el Messies que indica la profecia de la Sibil·la. La representació popular continuà amb l’arribada al portal de Betlem on féren entrega al Jesuset de l’or, l’encens i la mirra. És en aquesta part on l’espectable i la seua posada en escena tingueren el seu moment àlgid amb la baixada de l’àngel des de la torre del campanari fins al mig de la plaça. 

Foto: MIQUEL VIVES SIGNES

L’obra, que desde 1992, es representa en valencià té personatges tan coneguts en la nostra tradició cristiana com Herodes, la bruixa (Sibil·la), els soldats, l’escriba, els pastorets, els àngels, així com Maria, Josep i el Nen Jesús.

No oblidem però que el moment preferit pels menuts és el que arriba a continuació. Quan acabat ‘El Misteri’ els visirs i el sèquit van casa per casa repartint els regals. Una tradició que a Gata dura més de cent anys. Ahí trobem encara la il·lusió i la inocència d’aquest Dia de Reis. I ahí podem fer memòria i recordar com érem nosaltres quan encara ho viviem amb ulls de xiquet.

El temps però passa, i així, anys després i un cop superades les darreres escletxes de Nadal comencem l’any amb esperit de concòrdia i un parell de kilos de més. Bon any!

next
x