Hoy es 27 de diciembre

Mar i Muntanya. (123) / OPINIÓN

De llibres, art i àmfores de vi

12/02/2019 - 

Els deniers comencen febrer d’enhorabona amb l’apertura de la nova Biblioteca Municipal que s’ubica al bell mig del casc antic, en una antiga antiga casa senyorial del carrer Sant Josep -antiga casa Sahuquillo-. Patrimoni i cultura a l’abast de tots. 

I d’un espai cultural amb història que alberga llibres i pertant saviesa a d’altre més muntanyenc on descobrir també saviesa però prehistòrica, amb pintures rupestres i missatges encara enigmàtics i per a molts desconeguts. Patrimoni natural que vol ser posat en valor i difós com cal. Ens referim a l’Abric del Mansano, a Xaló, que aquest diumenge 17 podem descobrir a través d’una visita guiada -amb inscripció prèvia- que organitza l’ajuntament i el Museu Etnològic de Xaló. D’aquesta manera volen donar a conéixer que finalment s’ha completat el projecte de recuperació de l’abric que protegeix així les pintures amb el seu tancament perimetral. Quina llàstima que tinguem que arribar a aquests extrems, tot i que siguen necessaris per protegir les pintures de l’espoli i del vandalisme. El projecte amb ajuda de la Generalitat també ha recuperat la senda d’accés al jaciment i ha dotat de plafons informatius el museu municipal que esdevé centre interpretatiu. 

Aquestes pintures estan declarades patrimoni de la humanitat per la UNESCO des del 1998 a l’igual que les del jaciment d’art rupestre de la Vall de Gallinera que enguany habilitarà finalment el seu Centre d’Interpretació.  En aquest cas la Diputació d’Alacant és la que ha dut endavant amb el seu suport econòmic l’objectiu de dinamitzar i musealitzar aquests conjunts de pintures que trobem a Benialí i Benirrama.  El projecte en marxa des del 2017 ha permès adequar i millorar les sendes d’accés, així com instal·lar sistemes de vigilància. Cal recordar que a terres d’interior, no tan turístiques, a vegades el saqueig del nostre patrimoni pot ser bestial. Només dir que al 1993 en aquesta mateixa vall es van espoliar dos grups de figures humanes de més de 5.000 anys d’antiguitat de l’abric de Benirrama. El seu valor és incalculable i el mercat negre no té moral. 


El patrimoni no té preu. Prop de la Vall de Gallinera i de la Vall de Pop la Universitat d’Alacant està duent a terme unes excavacions on s’han descobert centenars d’àmfores que s’empraven per guardar el vi. Estem parlant del jaciment arqueològic de la Rana, a Gata de Gorgos, on des de finals de S.I al III hi hagué un important centre terrisser que va ser descobert fa un parell de dècades per l’arqueòleg Ximo Bolufer. El jaciment podria tindre relació amb la vila romana dels Eclès -de caràcter senyorial-, ubicada també al terme municipal. Si finalment el projecte es consolidés, qui sap si en un futur aquest jaciment es podria visitar. Un exemple no molt llunyà és el jaciment romà de l’Almadrava a Els Poblets, obert a l’estiu. Espais de difusió de la nostra història. Turisme cultural amb control, sense aglomeracions. De moment però, aprofitant la campanya, aquest diumenge es farà una visita oberta al jaciment de la Rana a càrrec dels responsables de l’excavació. L’objectiu enguany dels arqueòlegs és aprofundir en tot el que puguen esbrinar sobre les àmfores, la seua producció i el seu ús. El vi que duien s’exportava en vaixells a diferents ports del llavors vast Imperi Romà.

La Marina és paratge i patrimoni natural, mar, muntanya i penya segats, bancals de moscatell i ametlers però també terra de tresors. Tresors a vegades amagats com els gravats del Paleolític Superior de la Cova Fosca, a la Vall d’Ebo, o  més fàcils de visitar com el santuari del Pla de Petracos (Castell de Castells), amb la figura de l’orant. O com les restes arqueològiques que podem trobar al MARQ. Algunes producte d’excavacions a la de la Cova del Montgó (a Xàbia) o la Cova de les Cendres (a Moraira), i d’altres productes de l’atzar com el conegut tresor de la Marina: tres gargatilles i un penjol d’or que uns turistes holandesos van trobar en el poblat iber del Pic de l’Àguila (Dénia). Tresors millor o pitjor conservats com els Banys de la Reina a Calp, envoltats de gratacels. Tots però, amb alguna cosa a dir, amb quelcom a descobrir … La Marina no s’acaba mai. 

Glossari:

Jaciment: lloc on hi ha una concentració de restes prehistòriques, arqueològiques o fòssils.

Prehistòria: estudi, seguint mètodes arqueològics, de les societats que existiren abans de l’ús de l’escriptura.

next
x