Hoy es 2 de noviembre

cartografies domesticades

De la Pilbara australiana a Venècia es passa per Alacant

Amb una residència artística de quatre mesos al CC Les Cigarreres d’Alacant, Grandeza Studio ha completat un projecte internacional que s’imagina set històries per a un món millor.

4/06/2023 - 

ALACANT. La Pilbara és una de les regions més àrides i despoblades del planeta. Està al nord-est d’Austràlia, té la grandària d’Espanya i algunes de les roques i fòssils que s’han trobat tenen una data d’origen abismal: es conserven casi intactes des de fa milers de milions d’anys, quan al planeta encara no hi havia oxigen ni vida. També és un territori ric en ferro, gas i petroli que l’han convertit en una mina des de l’arribada dels colons britànics fa dos segles.

Ara s’ha convertit en un territori clau per a la transició energètica i l’estudi d’arquitectura Grandeza ha tractat de “desentranyar les complexitats de les lluites que han configurat la regió del nord-oest d'Austràlia com un camp de batalla espacial i temporal d'expulsions, explosions i explotació”, expliquen Amaia Sánchez-Velasco, Jorge Valiente Oriol i Gonzalo Valiente.

Ho ha fet en un projecte que va arrancar a la Universitat de Sidney fa uns anys i s’ha conclòs al Centre Cultural Les Cigarreres d’Alacant, dins del marc de les residències de producció artística del programa Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.

Amb una xarxa bastida per AC/E, la University of Technology Sydney i la Universitat Andrés Bello de Xile, el projecte compta amb diversos formats per contar la història de la Pilbara ideada pels Grandeza, des d’una maqueta territorial i escènica construïda al Fab Lab de la Universitat d’Alacant fins a unes projeccions en tres canals rodades a Les Cigarreres. Entre el 20 de maig i el 26 de novembre, tot plegat s’exposa a la divuitena edició de la Biennal d’Arquitectura de Venècia.

I mentrestant, el passat divendres es donava a conéixer tot el procés a l’Open Studios de Cultura Resident, el programa del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana gestionat per Roser Colomar. Möh Estudio, Melena Androide / Andrea Martínez i Lauren Moffatt van completar el trencaclosques d’esta nova edició del programa de residències del Consorci a la ciutat d’Alacant.

“Pilbara Interregnum: Seven Political Allegories aborda l’oportunitat que ofereix el canvi de paradigma energètic per a posar en crisi les mitologies extractives, colonials i capitalistes que han provocat el col·lapse climàtic”, conten Amaia, Jorge i Gonzalo. “Combinant teoria-ficció i fabulació especulativa, el projecte s’articula entorn de set disputes territorials irresoltes per a reivindicar”. El projecte ha comptat també amb la col·laboració de Caitlin Condon, Laura Domínguez Valdivieso, James Feng, Jordi Guijarro Contreras i Raquel Vázquez Romero.

“El projecte utilitza la figura de l'al·legoria com a mètode de recerca i disseny per abordar les lluites polítiques, culturals i mediambientals de la regió i imaginar contractes socials i ecològics alternatius per a Pilbara i més enllà”, conten des de Grandeza. “Deconstrueix el marc recurrent de Pilbara com un interior extractiu passiu o un territori saquejat. Al seu lloc, Pilbara Interregnum presenta una regió situada al centre de les transformacions polítiques més radicals que ja estan redefinint les nostres agendes mediambientals, energètiques, econòmiques, tecnològiques i culturals a escala planetària.

Fundat a Madrid el 2011, Grandeza Studio és un col·lectiu d’arquitectes, artistes, educadors i investigadors que analitza els espais i les narratives del capitalisme tardà per identificar i qüestionar els mecanismes que vetllen i normalitzen les formes estructurals de violència del capitalisme tardà. La imaginació de mons alternatius completa el seu treball, que va des de l’anàlisi de la Sagunt postbombolla immobiliària fins a projectar l’estat independent de la Gran Barrera del Coral per tal de defensar l’ecosistema submarí de l’emergència climàtica.

Noticias relacionadas

next
x