VALÈNCIA (EP). La Conselleria de Cultura publicarà en 2023 un paquet d'ajudes de quasi 1,5 milions d'euros per a "ampliar i diversificar" l'oferta cultural en zones no urbanes. A través dels fons econòmics del Pla de recuperació, transformació i resiliència, l'administració autonòmica llançarà aquestes ajudes "amb repercussió directa en municipis valencians entre 501 i 5.000 habitants". Així ho ha avançat el secretari autonòmic de Cultura, Ximo López Camps, en una entrevista concedida a Europa Press, en la qual ha subratllat la importància d'aquest tipus d'accions per a descentralitzar la programació cultural i artística i que no quede només en els grans nuclis urbans.
Es podran presentar projectes d'empreses i també directament d'ajuntaments i mancomunitats que faciliten l'exercici dels drets culturals i la igualtat en l'accés a la cultura, independentment del lloc de residència; i promoguen mitjançant pràctiques culturals l'ús responsable i sostenible dels recursos naturals. "D'aquesta manera, s'impulsen la creació i les pràctiques culturals contemporànies en estreta vinculació amb les comunitats i els seus contextos socials, territorials i culturals específics; es dinamitza sectors i agents culturals i creatius que treballen en el medi rural; i s'afavoreix la inclusió i la participació ciutadana".
D'altra banda, el secretari autonòmic s'ha referit a les crítiques llançades des del sector de les arts escèniques i l'audiovisual sobre la demora en la resolució de les ajudes de l'Institut Valencià de Cultura (IVC). Fa notar en aquest sentit que l'ocorregut enguany "ha sigut absolutament excepcional i ho sabem nosaltres i el sector". Ho ha atribuït al fet que es va decidir revisar el contingut de les ajudes i crear línies noves -"com les biennals d'arts escèniques, que era alguna cosa que reclamava el sector", ha ressaltat- i, per açò, les convocatòries "han eixit tard i tots els terminis s'han retardat més del desitjable".
"Però açò ha passat enguany i no té per què passar en el futur perquè s'entén que ara tenim unes bases consensuades que han de servir com a document de treball per als pròxims anys", ha asseverat. A més, ha destacat el "diàleg constant" del director de l'IVC, Abel Guarinos, amb les diferents associacions i col·lectius. No obstant açò, ha assegurat "entendre la queixa d'algunes entitats" en enguany "absolutament excepcional". "Per a l'exercici que ve seria desitjable que en el primer trimestre de 2023 pogueren eixir les primeres convocatòries", ha avançat.
En aquest punt, el representant de la Conselleria ha parlat del "problema de personal" de l'IVC, que és una manca que afecta a tota l'administració. "Agraïsc als col·lectius -ha dit- que comprenguen i assenyalen que eixe és el problema, perquè el matís és important: si fora una queixa genèrica es podria entendre que hi ha una falta de voluntat o diligència, però ells en les seues manifestacions insisteixen en eixe punt".
I és que l'IVC, ha agregat, "en els últims anys ha multiplicat les seues competències". De fet, entre 2015 i 2023, l'augment de les ajudes que gestiona és d'un 200% "i això implica un increment de la càrrega". "És un problema urgent que resoldre", ha reconegut López, que ha recordat els processos d'estabilització laboral que se'n van a portar acabe durant els pròxims mesos en els òrgans públics. Fonts de la Conselleria han apuntat que ja es van publicar en el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) 89 places d'estabilització i des de finals d'aquest mes de desembre es publicaran les diferents convocatòries.