Hoy es 22 de noviembre

 'Repensar per a activar', les V Jornades de professionalització d'AVVAC

¿Com es relacionen les associacions vinculades amb les Arts Visuals amb altres professionals del sector?

Per a repensar i activar noves relacions entre les institucions, els mitjans de comunicació i les associacions de les Arts Visuals, aquestes cinquenes jornades de professionalització que es desenvoluparan durant la vesprada del dijous 1 de desembre i els dies 2 i 3 plantegen diferents conferències, taules redones i un taller

27/11/2022 - 

VALÈNCIA. L'Associació d'Artistes Visuals de València, Alacant i Castelló (AVVAC) presenta un programa que tractarà temes de rellevància per als artistes de la Comunitat, en les V Jornades Professionals que s'organitzen de manera anual. L'objectiu d'aquestes Jornades és impulsar el ple desenvolupament de l'activitat artística dins de l'espai social i polític del territori Valencià. TAV/AVVAC planteja debatre i articular propostes concretes, en col·laboració amb associacions professionals, l'administració pública, investigadors i mitjans de comunicació del sector, per a ajudar a traçar noves directrius d'actuació. Aquesta activació té com a fi repensar l'adequació de futures legislacions (Estatut de l'Artista) dins del marc fiscal i de la seguretat social, així com aportar als processos, plans i programes de les diferents institucions (públic/privades), les disposicions de les Bones Pràctiques en les Arts Visuals, per a la seua implementació, adequació i respecte.

A més, seguint el treball iniciat durant 2021 per la sociòloga Elena Luna, al costat de la qual AVVAC presentava durant les anteriors jornades la publicació titulada “Problemàtiques, incerteses des d’allò inadvertit als Arts Visuals” i que analitza econòmicament les inversions directes que les institucions valencianes fan en els artistes visuals, es planteja en aquesta ocasió una exposició. Aquesta, amb la finalitat de mantenir una coherència i línia d'investigació i difusió de les problemàtiques que afecten directament el col·lectiu associat, es mostra amb forma més gràfica i amena, com a eina útil per a mostrar les problemàtiques del sector. La mostra serà visible en l'Octubre CCC des del 28 de novembre i s'inaugurarà el matí del dissabte 3 de desembre durant les jornades, culminant amb la invitació als assistents a participar d'un xicotet picoteig, on es podran discutir les qüestions exposades de forma més amena. El públic també podrà participar activament en l'exposició a través de les seues pròpies intervencions el dia de la inauguració.

En format conferencia i donant-li rellevància a la idea de repensar, comptarem amb la sessió informativa respecte a qüestions o dubtes vinculats amb l'Estatut de l'Artista, on comptarem amb Emma Rodríguez, membre del Gabinet assessor de la Ministra de Treball i que forma part de la comissió tècnica de l'Estatut de l'Artista. D'altra banda, comptarem amb la conferència d'Ingrid Guardiola, investigadora cultural, professora de la UdG i realitzadora i actualment directora del Centre d’Art Contemporani Bòlit de Girona.

Les taules redones, amb aqueixa voluntat de repensar i activar juntes, seran el format més abundant durant les jornades. En primer lloc, el dijous comptarem amb Gloria Reguero de UNIÓ_AC, Iria Vázquez de A Col·lectiva, Rafael Tormo d'AVVAC i Rafael Peñalver d'AVAN, que parlaran sobre Associacionisme Artístic. En segon lloc, ens preguntarem sobre Com obrir nous processos de col·laboració entre el món associatiu professional i la institució? amb diferents representants d'institucions de la Comunitat Valenciana. Totes dos seran acompanyades per Pau Díaz Solano com a moderador. En tercer lloc, Carles Garcia Pastor moderarà una taula sobre Art i Territori on ens acompanyaran representants d'espais alternatius, rurals, particulars, etc. del territori valencià, com ara l'Espai Nivi Collblanc, CUMUL, La Surera, Mes del Poltre o el Centre HABITARE. L'última i quarta taula té com a intenció repensar les Arts Visuals en els Mitjans de comunicació, a través de la moderació de la jove periodista Violeta Anduig de Sinconex, que acompanyarà a la taula a representants de diferents mitjans que difonen les arts visuals de formes diferents.

Finalment, els tallers posaran més èmfasi en el concepte d'activar. El col·lectiu Nyam Nyam es preguntarà sobre on situar les institucions de l'art i ens proposen repensar aquests models. Un segon taller acompanyat per Montserrat Moliner de PAAC i Lucia Romero d'AVCA, ens farà preguntar-nos sobre els problemes, mancances i solucions en les arts visuals.

Les jornades finalitzaran amb el ja tradicional lliurament dels Reconeixements AVVAC 2022 i posterior festa, que per tercer any consecutiu reconeixen i celebren el treball dels professionals del sector. En aquest cas s'amplien les candidatures de les jornades passades, reconeixent per exemple a l'Artista 2022 i donant així cabuda a artistes emergents, joves o de carreres no consolidades amb una interessant trajectòria. S'entregaran també reconeixements a la trajectòria artística que haja de posar-se en valor, al projecte d'investigació, editorial, espai alternatiu o iniciativa que haja d'esmentar-se per la seua rellevància i al mitjà de comunicació, assaig, text, etc. que siga d'esmentar per la seua labor difusora. Les propostes en els diferents camps han sigut realitzats per socis d’AVVAC mitjançant un formulari obert i lliure i la decisió final presa pel jurat convocat, format per Anja Krakowski, Johanna Caplliure, Lorenzo Sandoval i Angela Montesinos.

Noticias relacionadas

next
x