integrant els ODS de l’Agenda 2030 en les polítiques locals, amb l’assessorament de Fundeun

Cocentaina estableix les seues línies estratègiques per aconseguir un municipi més sostenible

16/12/2024 - 

COCENTAINA. Integrar els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) en la planificació estratègica de Cocentaina, amb l’objectiu d’alinear les polítiques locals amb els reptes globals que planteja l’Agenda 2030. Aquest és un projecte en el qual treballa l’Ajuntament de Cocentaina, finançat per la Vicepresidència i Conselleria de Serveis Socials, Igualtat i Habitatge i que compta amb l’assessorament de la Fundació Empresa Universitat d’Alacant (Fundeun), experts en innovació i sostenibilitat, i en aliança amb altres experts del desenvolupament sostenible i la prospectiva.

Es tracta de fixar un full de ruta que guie Cocentaina cap al compliment real dels ODS, partint d’un diagnòstic exhaustiu de la situació actual del municipi respecte a aquests objectius, involucrant a totes les àrees de l’Ajuntament i fomentant el treball conjunt i la transversalitat, com també implicant a la ciutadania mitjançant tallers i accions participatives.

L’alcalde de Cocentaina, Jordi Pla, explica que “a la població ja disposem de molta planificació en àmbits com la igualtat, serveis socials, mobilitat, emergència i pla local de residus, entre altres, i ara en el que treballem és en alinear més encara aquestes polítiques municipals amb el que demana Europa”. Destaca que “aquest project suposa un pas ferm cap a un futur sostenible. Volem que l’Agenda 2030 siga part de la nostra identitat com a municipi, no tan sols en l’àmbit de polítiques públiques, sinó també com un compromís de tota la comunitat”.

Fundeun, com experts en sostenibilitat, aporta la seua metodologia pròpia de diagnòstic i seguiment dels ODS, adaptada a la realitat local de Cocentaina. Anteriorment, van implementar amb èxit projectes similars en municipis com Ibi i Torrevella, dintre del marc del programa ComODSval, cosa que ha permés el desenvolupament de ferramentes útils per al compliment dels ODS en contextos locals. Ara, amb aquest projecte per adaptar els ODS, Cocentaina podrà liderar aquest canvi.

Per treballar de manera coordinada, s’han creat un comité amb el govern municipal i grups de sostenibilitat al voltant d’aspectes com la cultura, ADL, arquitectura i serveis socials, i s’ha fet formació a personal municipal. La participació ciutadana s’estima fonamental i actualment està en marxa una enquesta a la pàgina web del Consistori en la qual la ciutadania pot valorar un conjunt de propostes fetes pels participants en el ‘Taller de Futur: La Cocentaina que tots volem’, així com aportar noves idees que ajuden a definir i construir la Cocentaina no sols present, sinó de futur, on la sostenibilitat siga el factor fonamental i essencial en totes les polítiques. Jordi Pla incideix en el fet que “des de l’Ajuntament convidem a tota la ciutadania a participar activament en aquest procés i contribuir a la construcció d’un futur més sostenible per a tots”.

L’alcalde explica que a hores d’ara ja es detecta una important conscienciació ciutadana en qüestions com les energies renovables, la separació i reciclatge de residus, la reducció del consum d’aigua i l’ús del transport públic, “detectem una elevada responsabilitat ciutadana, però és fonamental fomentar aquestes polítiques, millorant també la prestació dels serveis. Amb una bona predisposició per totes les parts, podrem assolir l’objectiu final, el de tindre una Cocentaina més sostenible”. Un bon finançament és fonamental per portar endavant moltes de les polítiques que incideixen en la sostenibilitat, i assolir els objectius de l’Agenda 2030 permetrà l’obtenció de més fons europeus.

Amb aquestes accions i polítiques fixades en l’horitzó 2030, Cocentaina s’uneix als municipis que estan liderant el canvi cap al desenvolupament sostenible, demostrant que les accions locals tenen un impacte global, i contribuint a la construcció d’un futur més sostenible per a tots. 




Noticias relacionadas