‘Cant espiritual’, Aquest dissabte, dins del circuit Sonora de l’IVC 

Carles Dénia ‘despulla’ les pors del poeta Ausiàs March a l’Arniches

7/02/2020 - 

ALICANTE. “Puis te conec, esforça'm que jo t'ame/ vença l'amor a la por que jo·t porte./ E si amor tanta com vull no m'entra,/ creix-me la por, sí que, tement, no peque,/ car, no pecant, jo perdré aquells hàbits/ que són estats perquè no t'am la causa”. Aquest fragment és part de Cant espiritual, obra magna del poeta Ausiàs March (S. XV). 

Ara, també és la setena cançó del disc i espectacle homònim que Carles Dénia, cantautor de Gandia, portarà aquest dissabte, 8 de febrer, al Teatre Arniches d’Alacant, a partir de les 20.30 hores, dins dels concerts del circuit Sonora de l’IVC, l’Institut Valencià de Cultura. Un treball guardonat l’any 2018 en els I Premis Carles Santos de la Música Valenciana al millor disc de fusió, mestissatge i urbana.

“L’obra cimera d’Ausiàs March mai havia estat musicada. És un text dur, difícil i molt llarg; em semblava una brutalitat musicar una métrica tan, això, mil·limètrica”. Dénia reconeix que la tasca de treure a la llum els secrets ben guardats entre els versos decasíl.labs clàssics del poeta del Segle d’Or, caracteritzats a més a més per tenir una cesura masculina després de la quarta síl.laba, no ha estat gens senzill. 

“És una responsabilitat enorme; al final, ha eixit sense premeditar massa”. El procés de comprensió s’ha prolongat durant dos anys. “He intentat desfer la ‘martellada’ d’Ausiàs March. Al final, ha estat entendre el text, dividir-lo correctament i deixar-se endur per la fantasia sense cap tipus de prejudici, descontextualitzar-lo al màxim”, assegura el músic.

Un cant sense ‘obligació’

Musicar un poema el condiciona; suposa desfer al vers d’una certa “obligació”, desfer-lo d’eixe corset. De la universalitat que ha unit als dos creadors valencians, se’n deriva moltíssim. I és que el Cant espiritual de Carles Dénia pretén el mateix que l’original: parlar de les “febleses” del poeta, enfrontant la carn a la vida i sense oblidar la reflexió filosòfica existencialista, com ara la por a la mort, al buit. 

“Té un gran rerefons; em vaig emocionar moltíssim, traient-li tot el suc”, detalla Dénia. El resultat: una barreja de música, dansa i teatre. L’oració complexa, plena de sinceritat i passió, de March es fusionarà amb el ‘jazz’, flamenc, cant valencià i música mediterrània, de Dénia. 

L’obra del cantautor es presenta per primera vegada a Alacant –després de més d’una dotzena de concerts– i sobre l’escenari estarà acompanyat, d’una banda, de sis músics prestigiosos, i de l’altra, de la ballarina mexicana Karen Lugo. La responsable de l’IVC a Alacant, Alicia Garijo, ha expressat que “Carles Dénia aconsegueix transportar-nos a una infinitat de mons sensorials a través de la seua meravellosa capacitat per a barrejar el flamenc i el cant tradicional valencià amb els ritmes africans i la música sufí”. 

Garijo ha insistit en la “singularitat” i la “qualitat” d’un espectacle com aquest, destacant-lo com a únic concert dins el circuit Sonora. “És important que arriben propostes fetes en valencià, i d’aquesta alçada, avalades per la crítica, a la ciutat d’Alacant”.

Noticias relacionadas

next
x