Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Política de Cookies Aceptar

Brillen els estels: es presenta a Alacant el calendari dels brillants 2017

17/01/2017 - 

ALACANT. Des de l’any 1987, Joan Josep Cardona, sota la firma de D. Joan de Plamolins, il·lustre patriota, edita des del cor de la Marina Alta una d’aquelles joies bibliogràfiques que fan goig de fullejar, llegir, tastar, regalar i, fins i tot, olorar, donat el bon gust tipogràfic i impresor de l’obrador d’Avellà Gràfiques, de Pedreguer, tal i com apareix en el colofó d’aquesta darrera edició del Calendari dels Brillants per a 2017, en el seu 30é aniversari. 

En aquell any de 1987, Cardona i Ivars, també Cronista Oficial de la Vila de Benissa des de 1970, decideix recuperar la vella tradició dels parenòstics, les publicacions anuals en forma de calendari tabulat, emparentades directament amb els temps de l’agricultura i el santoral, on s’hi poden trobar dades astronòmiques, pronòstics meteorològics, pluges, glaçades i calors, on s’indica les bones èpoques per a sembrar i collir, les dades de les festes populars més significatives de la contornada i del país, santorals, mercats i fires. 

Citant literalment el seu incipit, el calendari conté Calendari, Santoral, amb els Patronatges, festes religioses i populars com els aniversaris dels patrons d’oficis i gremis, les creences populars i els remeis que fan al cas, devocions als sants patrons amb novenaris, tríduums i quinaris, regiment de les fases de la lluna i recomanacions astronòmiques, procuració de les faenes de muntanya, del camp i de l’hort, orientació per als patrons de mar, recompte dels anys darrers, prenuncis del temps que ha de fer, consells de medicina pràctica i altres i ponderades novetats compostes per a satisfer els afanys de tans com ho demanen.

A banda del seu caràcter prescriptiu, el Calendari dels Brillants té un fort component d’Almanac literari, amb la participació, al llarg dels anys, de significatives figures de la literatura i la divulgació de la ciència valencianes, com ara Joan Francesc Mira, Isabel Clara Simó, Emili Piera, Carme Miquel, Lluís Alpera, Tono Fornés, Jordi Sanchis, Gaspar Jaén, Manel Joan Arinyó, Salvador Jàfer, Josep Franco o Joan Pellicer. En aquesta edició especial conmemorativa de la 30 edició, a les 60 planes pures de Calendari, se li han afegit ni més ni menys que 80 de col·laboracions literàries, signades per Emili Rodríguez-Bernabeu, Pepa Guardiola, Miquel González Ivars, Emili Piera, Joaquim G. Caturla, Daniel Climent Giner, Guillem Gilabert, Manel Joan i Arinyó, Anna Moner, Jovi Lozano-Seser, Encarna Sant-Celoni i Verger, Josep Ivars Pérez, Sebastià Carratalà, Ramon Pérez Carrió, Alfons Llorenç, Vincent Mahiques Roig, Josep Ramiro Capó, Clara Giner Cabrera, Agustí Ventura i Conejero, Vicent Balaguer, Josep Xavier Esplugues i Pellicer, Pere Cabrera, Alfred Ramos, Vicent Gracia, Salvador Bolufer i Joan L. Cardona Ibáñez. Amb il·lustració de coberta, com és habitual, de Ramón Pérez Carrió; il·lustracions interiors del mateix Pérez Carrió, d’Abel Cardona i l’homenatge gràfic a Joaquim Xauradò; i la coedició del MACMA, la Mancomunitat Cultural de Municipis de la Marina Alta. Tota una selecció de primer nivell per la commemoració.

Per a què serveix un calendari de 60 planes, ple dades astronòmiques, memorabília, santorals, miscel·lania de dades de la cultura popular, fenòmens metereològics, acompanyat d’un aparat literari erudit i popular alhora? A tothom de fet, absolutament a tothom, des de l’escriptor a qui li cal contextualitzar una dada per a la seua novel·la i necessita saber quin és el temps de les cireres o quan es celebren Sant Quirí, Sant Elm i Sant Justí (per cert, el 14 d’abril) o quan s’ha de tallar la llenya per a la llar, fins als lectors no habituals de més de 60 anys que recuperen amb totes aquestes dades una saviesa perduda en la oralitat de la memòria familiar, els interessats per l’etnografia i la cultura popular o senzillament, tot lector diletant, i quin lector no ho és.

Fins l’any 2010 es va publicar una versió reduïda, de “butxaca”, del calendari, anomenada el Brillantet. Fins i tot La Conselleria d'Educació, a través de l'Àrea de Política Lingüística, li’n donà suport, fent distribució a través de la seua pàgina web d’una versió en pdf. En breu es podrà veure un documental finançat per Joan Josep Cardona i dirigit per Daniel Mas, amb guió del propi Cardona, sobre el  Calendari dels Brillants.

El proper 18 de gener, a les 20:15 hores, a la Seu Universitària de la UA d’Alacant, acompanyat per Daniel Climent, Carles Martín Cantarino, Emili Rodríguez Bernabeu i Ximo G. Caturla, Joan Josep Cardona presentarà aquesta edició especial 30é aniversari del Calendari dels Brillants 2017.


next
x