X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

DANSA PER A TOTS AMB ASUN NOALES A L’ESCORXADOR

Asun Noales: "Elx s'ha convertit en un referent de la dansa amb projectes com Dansa per a Tots"

16/07/2018 - 

ELX. Des de fa 10, el projecte personal de la ballarina i coreògrafa Asun Noales (Elx, 1972) “Dansa per a tots” ocupa els espais del Centre de Cultura Contemporània Escorxador d’Elx. L’any 2006 posava en marxa els cursos Intensius de dansa, cada estiu, primer en el contenidor de la Universitat Miguel Hernández, al seu campus de Belles Arts, a Altea, per traslladar-se al Gran Teatre d’Elx el 2008, a l’espera que acabaren les obres d’acondicionament del desitjat centre Escorxador, inaugurat el 2009. Aquell mateix any naixia “Dansa per a tots”, un esdeveniment indispensable per a moltíssims joves, ballarins i ballarines de tot arreu que des d’aleshores han passat per les instal·lacions i·licitanes. 1000 estudiants i artistes han compartit des de 2006 l’experiència i el coneixement de la coreògrafa il·licitana i dels seus convidats.

Segons la pròpia Asun Noales, “un curs que pràcticament no necessita publicitat, només la publicació en xarxes socials i el boca-orella fa la seua faena. El curs funciona sol i la gent s’hi apunta sense projectar-lo en altres mitjans -molt menys en la televisió, on la dansa és totalment invisible-, perquè genera moltes expectatives entre la gent que vol participar”

Al voltant de 60 participants es van congregar entre el 9 i el 13 de juliol, en les sessions generals, l’objectiu de les quals és practicar i aprendre, però per damunt de tot, disfrutar i compartir a través de la dansa: professors, ballarins en actiu i coreògrafs de diferents disciplines de dansa han compartit amb els participants els seus coneixements i experiències, en una aposta per apropar el món de la dansa a tothom: Kike Guerrero, Erick Jiménez,  Geles Alonso Romero,  Gustavo Ramirez Sansano, Miguel Ángel Punzano, Carmela Garcia Garcia,  Miguel Tornero Campos, Yolanda Peña,  Sebastian Rowinsky,  Saray Huertas Sanchez, Conchin López, Juan Carlos Verdú, Salvador Rocher,  Natalia Burgos Maciá y Josevi han estat els mestres d’enguany.

Però a més de fer més visible la dansa entre els aficionats i aficionades, les jornades ofereixen un extra per als futurs professionals, fins i tot professionals en actiu en els seus primers passos. Un Nivell Avançat, indicat per a professionals o estudiants amb un mínim de 6 anys d’experiència en dansa, on s’hi imparteix ioga, dansa contemporània i un taller coreogràfic basat en el repertori de la companyia Otra Danza.

Des de 2012, s’atorguen beques a la finalització del curs, consolidant el projecte GoOD, que tracta d’acompanyar els joves talents per mamprendre el seu camí en el món professional. Enguany s’han concedit 11 d’aquestes beques, 6 homes i 5 dones que seran convidats a partir d’octubre a participar en el treball diari de la companyia Otra Danza. Sis mesos on es voran integrats en algunes de les produccions de la companyia, al mateix temps que preparen l’espectacle que presentaran dins de la Mostra de Joves Talents del Festival Abril en Dansa 2019, al Gran Teatre d’Elx.

Asun Noales fa una valoració de l’edició d’enguany: “El grup que ha vingut a treballar enguany, procedents de molts llocs a tot arreu d’Espanya, així com de països com Itàlia, Ucraïna, Xile, Colòmbia o Alemanya, ha tingut un gran nivell. Ens ha sorprés també la quantitat de participants masculins, una cosa que moltes vegades es troba a faltar, i en aquesta edició han sigut 14 els varons que hi han participat, el que ja ha suposat una xicoteta difeència. I pel nivell, el millor exemple és que normalment em quede amb 4 o 5 becaris, i enguany seran 11 les persones elegides, entre elles Rosanna Freda, una xicona italiana que ja va estar seleccionada en el Projecte GoOD de l’any passat, i que hem volgut fer-la repetir perquè pràcticament ja formarà part de la Companyia Otra Danza. L’entrada de la Fundación SM en el patrocini de les beques ens oferirà la possibilitat de subvencionar la beca d’un dels estudiants seleccionats, entre els 10 nous, així com finançar la resta dels projectes de form

A més de les convivències d’aprenentatge, una de les dinamitzacions més originals del projecte de Noales és la que es fa entre infants, famílies i públic en general. Dansa per a Tots Junior integra els xiquets i les seues famílies en l’expressió corporal, el ritme i les sensacions que la dansa contemporània, tan arrelada en les psicomotricitats bàsiques i les seus combinaciones. 5a edició enguany, que durant tot un mes ha treballat amb 18 personetes amb ànima artística i amb  les seues famílies, finalitzant les sessions la setmana del 16 al 20 de juliol.

 Els comentaris dels participants inunden les xarxes socials, només hi ha que navegar una miqueta entre els perfils de facebook de pares, mares, ballarins, ballarines, gent de la dansa, per copsar l’impacte d’un curs nascut de la voluntat de fer de la dansa un lloc de trobada, i que ha aconseguit, segons Asun, “que Elx es convertisca en un referent de la dansa i el CCC L’Escorxador siga conegut ja com un contenidor de dansa important. Ensenyar és aprendre i l’experiència d’aquest curs ens espenta a continuar creixent”.

Noticias relacionadas

next
x