ALACANT. En 2018 va fer 20 anys de la declaració de l'art rupestre com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Aquest art que s'estén al llarg de molts territoris, tots tenim en ment les pintures d'Altamira a Cantabria o Lascaux i Chauvet a França, però a les nostres terres hi ha cinc jaciments, també molt importants que ens ofereixen tota una sèrie de pintures i gravats que ens parlen d'una realitat, el Paleolitic Superior, una etapa molt llarga de la humanitat, on s’assenten les bases del que després serà la nostra espècie, el Homo sapiens, i del que serà la nostra història.
Estem a un moment indeterminat de la nostra història, ara fa 20.000 anys, els i les Homo sapiens havien passat dues glaciacions, les anomenades com a Würm II i Würm III i es refugien en les coves per menjar i calfar-se. És en aquests moments quan en els racons mes profundes de les coves naix l’art, el motiu, encara no el sabem però en aquest reportatge anem a recórrer cinc dels jaciments arqueològics amb representacions artístiques d’aquesta època.
Dividirem els jaciments a comentar en dos grups. En aquest primer veurem els jaciment arqueològic que presenten art ruperstre paleolític-parietal, és a dir, que tenen l’art a les parets.
La cova fosca (vall d'Ebo, a la Marina Alta)
En aquest raconet al nord de la Marina Alta tenim un dels santuaris paleolítics més importants de les terres valencianes. Les figueres de bòvids, cérvols i cavalls es relacionen entre ells i, a més a més, tenim símbols geomètrics. La situació dins de la cova en un lloc de molt difícil accés fa parlar als especialistes d’un espai ritual. El conjunt de la cova Fosca destaca pels mes de 15 gravats datats al període Magdalenià, dins del Paleolític superior. Faria aproximadament uns 16.000 anys.