AlicantePlaza

Símbol d’una defensa infal·lible de la cultura

L’adéu a Pep Cortés, la veritat més absoluta del teatre valencià

Suscríbe al canal de whatsapp

Suscríbete al canal de Whatsapp

Siempre al día de las últimas noticias

Suscríbe nuestro newsletter

Suscríbete nuestro newsletter

Siempre al día de las últimas noticias

ALICANTE. Pep Cortés va néixer un 5 de maig de 1945 al carrer Santa Rita d’Alcoi. Moments convulsos –amb la fi de la primera etapa franquista, també de la Segona Guerra Mundial- que van incidir al si d’una família humil, dedicada a la subhasta de mantes al poble pròxim de Benilloba. La història del teatre valencià, sense gairebé ser coneixedora, feia una espècie d’annex per donar pas en la memòria a qui ha estat una de les seues màximes figures, i que ha marxat recentment amb 74 anys fruit d’una malaltia que arrossegava des de feia temps. Símbol d’una defensa infal·lible de la cultura, llengua i ideologia incloses.

“Pep era capaç de fer créixer flors allà per on passava”. I en territori erm, inclús. Segurament, aquesta és una de les frases més dolces que el seu company i amic Joanfra Rozalén guarda per a ell. El responsable de la companyia alcoiana La Dependent recorda els inicis, molt estrets entre tots dos. “Som fills d’una manera de ser, aquella que impulsà Pep Cortés”. Qui anava a dir-li a aquest últim que, malgrat estudiar per a pèrit mecànic, opositaria com a inspector de treball, per finalment esdevindre un gran homenot de l’escena efervescent del teatre —provant-se primer al grup amateur Evohé—, i també al cinema i la televisió. I d’una manera poc baladí.

La història de l’actor i director Pep Cortés es reprèn als anys setanta a la ciutat de València. Una dècada després, Barcelona el rep amb els braços oberts. És doncs als huitanta quan funda, junt al seu col·lega Raül Torrent, el segell Universal-Comics, amb l’estrena de Qui vol un miraclet, de Dario Fo, a la ciutat comtal. Destacant els seus anys a Castelló, on desenvoluparia la seua gran passió, Pep no oblida el seu poble, Alcoi. Amic de l’Ovidi Montllor i de Màrius Silvestre, amb qui també va treballar, mèrit seu és el gran pas que la companyia Teatro Estable La Cazuela dóna cap a la seua professionalització, i que ell refunda en 1987 com La Cassola. Dirigeix llavors l’obra Ací no paga ni Déu, també de Fo. “A La Cassola ja començà a incentivar a tota una generació”, explica Rozalén. 

Noms com el de Pepa Miralles, Pep Sellés o Joan Gadea comencen a sonar en l’escena valenciana, actors i actrius que segueixen, fins a dia d’avui, formant part de La Dependent. “Totes dues companyies conviuen fins que arriba un punt que Pep esdevé director d’aquesta; n’és el primer. Sense ell, jo no estaria ací, va marcar el nostre rumb”. La segona gran pedrera d’actors i actrius vindria amb la proposta de Teloneries, impulsada arran d’un curs a la Casa de la Cultura d’Alcoi, amb l’objectiu d’elaborar una tria dels millors talents. D’aquesta tanda, Gabriel Calleja, Xavi Francés, Jordi Carbonell, Xavo Giménez, Jonathan García i Rubén Mira, entre d’altres promeses del moment que segueixen treballant a l’escena valenciana. Tots i totes, doncs, fills i fills d’en Pep, de certa forma.

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo

Real Pet Lovers: el centro comercial Habaneras contra el maltrato y el abandono animal
Elche y Turisme trabajan para que la ciudad acoja un gran evento a finales de 2020