ALACANT. La Pilbara és una de les regions més àrides i despoblades del planeta. Està al nord-est d’Austràlia, té la grandària d’Espanya i algunes de les roques i fòssils que s’han trobat tenen una data d’origen abismal: es conserven casi intactes des de fa milers de milions d’anys, quan al planeta encara no hi havia oxigen ni vida. També és un territori ric en ferro, gas i petroli que l’han convertit en una mina des de l’arribada dels colons britànics fa dos segles.
Ara s’ha convertit en un territori clau per a la transició energètica i l’estudi d’arquitectura Grandeza ha tractat de “desentranyar les complexitats de les lluites que han configurat la regió del nord-oest d'Austràlia com un camp de batalla espacial i temporal d'expulsions, explosions i explotació”, expliquen Amaia Sánchez-Velasco, Jorge Valiente Oriol i Gonzalo Valiente.
Ho ha fet en un projecte que va arrancar a la Universitat de Sidney fa uns anys i s’ha conclòs al Centre Cultural Les Cigarreres d’Alacant, dins del marc de les residències de producció artística del programa Cultura Resident del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana.