ALACANT. El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana va desenvolupar durant el passat curs 2021-2022 un total de 29 projectes en centres educatius públics de la Comunitat Valenciana, nou d’aquests a la província d’Alacant, dins del programa ‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’. La convocatòria ja ha obert el termini de recepció de propostes per a l’edició de 2022-2023, amb un pressupost total de 448.000 euros.
‘Resistències artístiques. Processos artístics en entorns educatius’ és una iniciativa creada en 2016 pel Consorci de Museus amb el propòsit d’unir art i educació, generant entorns de treball col·laboratius en els centres escolars, que servisquen d’anàlisis, reflexió i creació artística contemporània. Compta amb la col·laboració de la Secretaria Autonòmica de Cultura i Esport; la Direcció General d’Innovació Educativa i Ordenació (DGIEO), i el Centre de Formació, Innovació i Recursos per al Professorat - CEFIRE artisticoexpressiu.
“En 2016 vam llançar aquesta convocatòria pública única a la Comunitat Valenciana, que s’ha convertit en una referència a l’Estat espanyol en la seua categoria, amb l’objectiu d’acostar les pràctiques artístiques contemporànies a l’entorn escolar. Sis anys després, cada vegada comptem amb més participació, amb més suport per part del professorat i de l’alumnat i amb una oferta més gran de projectes. Els treballs desenvolupats a les comarques de València, Castelló i Alacant durant els últims 12 mesos tenen una gran qualitat i des del Consorci de Museus ha sigut molt gratificant observar l’evolució de cadascun d’aquests”, assenyala el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
Resistències artístiques. Alacant
De la quasi trentena de projectes triats de tota la Comunitat Valenciana en l’última convocatòria, a la comarca d’Alacant es van desenvolupar un total de nou en localitats com Xàbia, Beneixama, Guardamar del Segura, Alcoi, San Miguel de Salinas, Torrevieja, entre altres. Els noms i la descripció dels treballs seleccionats són:
‘Esmorzar interspècies’, dels arquitectes alacantins Joaquín Lucas Guirao i Carlos Pastor García; té com a objectiu l’art de projectar en entorns construïts. A través de tècniques de disseny i construcció, es proposa un procés de creació artística usant com a marc de treball una ficció participativa que ajude a trencar el sostre de vidre que encara aïlla mentalment del que s’anomena ‘entorn’. En aquesta ocasió el col·legi seleccionat ha sigut l’IES San Blas (Alacant).