1. La Revolució del Petroli a Alcoi
Era difícil accedir per les barricades que s’havien instal·lat als carrers, però al cor de la ciutat l’Ajuntament d’Alcoi estava ennegrint-se entre les flames i el petroli. L’alcalde Albors havia disparat al sostre per a dissoldre la manifestació però tot va anar a pitjor. El 1873, a Alcoi les xemeneies creixien com a bolets. L’aigua del riu era el motor de les fàbriques: un terç dels 30.000 habitants treballaven a la indústria. El 7 de juliol de matí, setmanes després d’instaurar la I República Espanyola, la Primera Internacional -que tenia la seua seu espanyola a la capital del Serpis- convocava a totes les persones treballadores a la plaça de bous.
Incendis a Alcoi durant la Revolució del Petroli a La Ilustración Española y Americana
La principal reclamació: treballar com a màxim huit hores al dia, en lloc de les llargues jornades de dotze hores. La plaça va esclatar en convocar- la primera vaga general valenciana, coneguda com la Revolució del Petroli. El mateix 7 de juliol, després d’incendiar l’ajuntament, l’alcalde acabaria assassinat pels vaguistes i arrossegat pels carrers de la ciutat. La jornada de huit hores s’acabaria aprovant el 1919, amb una vaga de quaranta-quatre dies a la fàbrica La Canadenca de Barcelona que va forçar el president del govern espanyol a signar el decret de les huit hores.
2. El fugaç cantó alacantí
Abans que la declaració unilateral d’independència del 2017 a Catalunya, Cartagena ja va exercir el seu dret a l’autodeterminació fa casi cent cinquanta anys. Després de l’abdicació del rei Amadeu de Savoia i la instauració de la I República, es va obrir un debat entre centralistes i federalistes. Mentres es redactava una nova constitució federal i s’investia president al progressista Pi i Margall, algunes ciutats valencianes, andaluses i murcianes es van proclamar sobiranes perquè el nou ordre constitucional es construïra de baix cap a dalt.
Segons conta Antonio Pérez Crespo a El cantón murciano, Cartagena va ser el cantó més fort perquè comptava amb flota naval pròpia que a finals de juliol visitaria Alacant. El governador militar de la ciutat va decidir retirar-se per evitar un enfrontament armat i la nit del 20 de juliol la Junta Revolucionària de Salut Pública va assumir les funcions de l’Ajuntament d’Alacant, proclamant el cantó... fins al 22 de juliol, quan es va restablir l’ordre lleial a Madrid amb l’alcaldia d’Anacleto Rodríguez.