CASTELLÓ. Des del mateix instant en què el riu entra a la ciutat de Castelló es converteix en una avinguda. Un espai totalment inaccessible que sols s'ompli quan hi ha molta pluja. El riu Sec, que és així com se'l coneix, juga amb la intermitència de l'aigua per a ser qui és. Quan hi ha sol es manté a l'espera del temps. Però, què hi ha d'eixe temps? No es produeixen relacions productives amb el seu entorn. És un complet oblidat. I vol ser-ho el riu?
La idea de recórrer el riu per a pensar-lo com a espai de ficció, per a imaginar altres usos i crear connexions amb el seu al voltant, han motivat la creació d'un taller orientat a persones vinculades al món artístic -siga fotografia, arquitectura, urbanisme o qualsevol disciplina interessada en la noció de lloc-, que ajudaran a generar una lectura contemporània i crítica sobre aquest espai.
"Quan imaginem què és un riu mai pensen en un cabdal de formigó que acaba dins dels túnels. Aquesta realitat fa que es convertisquen en espais completament distants per a una part de la societat. Sols són llocs comuns per aquells que fan alguns grafitis de vega en quant", apunta Agustín Serisuelo, artista visual encarregat de coordinar i dur a terme aquesta activitat. El professional afegeix: "Volem treballar eixa unió, entendre com aplega fins a Castelló de manera natural i com es converteix en una avinguda. Treballar sobre eixa ficció".
I és que a més, hi ha en desenvolupament un pla urbanístic per a reconvertir el riu Sec en un parc. Un projecte que té com a principal finalitat destinar-lo al fet autòcton. Però, perdrà pel camí aquest cabdal la seua identitat? Una identitat que ja fou robada en el seu moment. En aquest sentit, també vol aquest taller entendre el territori i saber si està aquest verdaderament preparat per a ser lloc de parcs i boscos. O si no. "Transitarem un espai que no es pot transitar. Per això, no sabem què ens podrem encontrar i què traurem de tot açò. El resultat final és una incògnita, però el més interessant és eixe procés de treball i crear una experiència conjunta entre els diferents perfils de creadors", explica Serisuelo.