Hoy es 22 de diciembre

Dotat Amb 8.000 euros, s'inclou dins del projecte que refrendarà la capitalitat cultural 2020-2021

Alcoi obrirà la primera convocatòria del Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó aquest mes de març

9/03/2020 - 

ALCOI. La localitat d'Alcoi segueix amb les activitats que li han permés estar designada per part de la Generalitat com a Capital Cultural Valenciana durant el període comprès entre el 25 d’abril de 2020 i el 24 del mateix mes en 2021. Sumant-se al Cicle d'Homenatge commemoratiu dels vint-i-cinc anys del traspàs de l'Ovidi, el gros del projecte –resumit sota la marca Arrels de futur, detallat en 52 pàgines– seguirà fent-se realitat aquest mes de març. En aquesta ocasió, obrint la primera convocatòria del Premi de Novel·la Isabel-Clara Simó, certamen literari centrat en la modalitat de narrativa i que serà un dels dos Premis Ciutat d'Alcoi a partir d'ara, junt al de Teatre, en honor a Pep Cortés. Es tracta d’una iniciativa que planteja, en el decurs del seu treball com a eina participativa activa, el Consell de Cultura d'Alcoi, a través de la seua Comissió de Lletres i Literatura

"Hi haurà un premi únic en metàl·lic de 8.000 euros. Comptarem amb un jurat format per cinc persones, no solament d'Alcoi, també d'altres llocs, tenint en compte que aquesta iniciativa compta amb el recolzament de la Universitat d’Alacant", ha avançat a Alicante Plaza el regidor de Cultura de la ciutat, Raül Llopis. El premi nominatiu plantejarà una temàtica lliure, amb extensió máxima d'unes 120 pàgines i es presentarà en format digital, assegura l’edil. "La nostra idea és poder obrir aquesta primera convocatòria cap a meitats del mes de març, i tenir totes les lectures fetes a l’octubre, per poder donar a conèixer el o la guanyadora a la tardor", segueix. 

El primer certamen literari dedicat a una de les escriptores alcoianes més estimades, medalla d’or i filla predilecta de la ciutat, valora la possibilitat d'allargar la vida a la novel·la guardonada. "Estem parlant amb diferents editorials per veure si seria possible l’edició del text guanyador", explica Llopis. El certament, de caràcter anual, tindrà el suport iniciatiu directe de l'Ajuntament d’Alcoi però està obert a la col·laboració interinstitucional i, especialment, al camp universitari, així com un desplegament quant a bases, jurats i relleu social i cultural idonis per a una ràpida consolidació com a fita en el calendari de les lletres valencianes, tal i com es desglossa al projecte de Capitalitat Cultural.

Homenatge Antonio Gisbert i museu El Molinar

"Hem elaborat un document pensant en el bagatge cultural de la ciutat i anunciant propostes d’accions que anem a fer entre 2020 i 2021". El regidor de Cultura d'Alcoi ha avançat, a més, que es reunirà durant aquesta setmana amb el seu homòleg a Bocairent, localitat reconeguda també amb la distinció de Capitalitat Cultural Valenciana, en el seu cas, en la categoria de municipis de menys de 5.000 habitants. "Per veure si podem fer quelcom conjuntament, com un concert, encara que cadascú tinga les seues propostes individuals. Solament ens separa la Mariola", detalla Llopis.

En Alcoi, l'objectiu s’ha estructurat en torn a tres línies: la fertilitat cultural de les bones pràctiques impulsores de la participació; la projecció històrica de la societat industrial com a factor de retrobament cultural; i les línies d’inversió transversal o específica als programes del projecte de pressupost municipal 2020. En el projecte presentat enguany –l'any passat Alcoi també es postulà com a candidata–, reconegut amb la distinció autonòmica la darrera setmana del mes de febrer, Alcoi treu pit d'allò que és el seu ampli teixit d’associacions socio-culturals, els diferents patrimonis que el sustenten –arqueològic, arquitectònic, industrial, musical, documental, natural, entre d'altres–, els museus i, fins i tot, es parla del fenomen festiu

Destaca l'homenatge previst de cara al proper any al pintor alcoià Antonio Gisbert. L'Ajuntament d’Alcoi vol promoure un cicle entorn a la seua figura, amb continguts expositius i actes de divulgació histórica, tenint en compte que en 2021 s’acompleixen 120 anys de la seua mort. "És una iniciativa que està coordinant l'artista alcoià Ignacio Trelis, que volem dur endavant el primer trimestre de l'any, amb peces que portarem del Museo del Prado, on Gisbert fou director, i de l'IVAM", avança l'edil de Cultura. La proposta es centra en una "relectura" de la tasca professional d'Antonio Gisbert, tot i també apropant la seua "figura humana", a través de diferents autors contemporanis, tant alcoians com forans.

Altre dels projectes destacats és el desitjat Museu de la Industrialització de El Molinar, dotat amb col·lecció municipal. "El projecte està en marxa i en 2020-2021 està prevista la materialització i obertura de la primera fase". Estarà ubicat en una de les instal·lacions fabrils de la capçalera d'aquest riu, nucli primigeni de la industrialització. La iniciativa de materialitzar un Centre d'Interpretació a la zona del Molinar serà "una ferramenta central per a la difusió d’aquest espai històric i social, però, abans que res, econòmic i amb molta possibilitat de ser pol d’atracció simbòlica i turística", com recull el projecte Arrels de futur. Alcoi seguirà nodrint la seua Capitalitat Cultural Valenciana a través d'un altre gran Cicle Homenatge al seu creador Pep Cortés, desaparegut fa uns mesos, amb el primer Congrés Nacional de Dansa, un Festival d'Animació, així com consolidant fites com ara la Fira Modernista, que en 2020 anirà dedicada a la figura de Francisco Laporta.

Noticias relacionadas

next
x