Hoy es 22 de noviembre

La trobada serà el 12 de maig a la plaça de bous

Alacant a pel rècord de la classe musical amb dispositius més multitudinària

17/04/2018 - 

ALACANT. A la plaça de bous d'Alacant es vol batre el récord de la classe musical amb dispositius electrònics més multitudinària. La innovació a l'ensenyança musical que es fa a la Comunitat Valenciana és el impuls que hi ha darrere d'esta iniciativa que tindrà lloc el 12 de maig. Un esdeveniment que s'integra dins del programa d'activitats amb el que la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana vol celebrar les seus cinc dècades.

Adolf Murillo és un dels impulsors d'esta part del projecte que demostrarà la capacitat del programa SoundCool. El software creat per Jorge Sastre, qui també acudirà a esta cita, està fer per utilitzar-se de manera cooperativa amb mòbils o tauletes tàctils. Dels 8.000 assistents que s'espera reunir a la plaça, es calcula que serà un centenar els qui participaran a este exercici. La classe durarà almenys mitja hora per a poder comptar en el registre oficial dels rècords mundials que porta Guinness.

Com a professor, Murillo és conscient dels canvis que hi hagut en la metodologia musical. Una revolució respecte al que hi havia fa uns anys. I de la qual creu que la gent no n'és conscient. "Hi ha molta gent desapegada que desconeix el treball dels últims quinze anys; abans l'educació era molt conservadora i ara es veu l’aposta per ella". Amb projectes com aquest, afegeix, l’escola de música de la Federació, i de la qual és responsable Remigi Morant qui també és director de didàctica de la música a la Universitat de València, vol demostrar que hi ha "una mirada cap a l’innovador". 

De fet, Murillo conta que "la Federació va vore que SoundCool era una eina per a treballar des del sonor dins de les escoles de música". "Si la finalitat d’una escola de música ha sigut sempre preparar-nos per al conservatori i després que la banda sone molt bé", segueix, ara els objectius són "molt més ambiciosos perquè ja hi ha escoles que tenen tabal i dolçaina, música popular de totes les maneres, jazz, orquestres...".

Què s’enten per una classe? Eixa és la pregunta que es van fer els especialistes de la Federació quan es van plantejar el repte. Després la lògica marcava la següent, quins són els conceptes que marca la comissió del rècord Guinnes? Murillo tenia clar una cosa, "una classe a l’ús és un professor parlant i tots mirant i prenent nota". Una idea que ell considera s'ha d'aplicar de forma diferent "quan treballem amb art: jo entenc que una classe com cal és una interacció total entre alumnes i professor"

A la plaça de bous van decidir que "hi haurà una part explicant el funcionament quasi de zero de què és SoundCool i perquè s’ha construit eixa eina tecnològica per a treballar la creació col·laborativa". Després, fomentaran les interaccions perquè l'alumnat ho prove, "com crec que deuria ser una classe a l’ús del segle XXI". A la fi, Murillo recorda que "els americans ja estan revolucionant amb la classe al revés i el col·laboratiu". De forma que esta gran classe oberta permetrà que es vaja provant amb els sons després d'haver atés la lliçó, "com si fóra un assaig".

Sí. Un assaig en el que fora del vent i el metall al que poden estar més acostumats són les pantalles de vidre i els xicotets altaveus integrats els que donaran les notes. "Hi ha que entendre que estaran tocant amb tauletes i telèfons intel·ligents però al final és un instrument, puc tocar fent palmades amb el meu cos o amb un dispositiu", remarca Murillo. La demostració davant d'un públic tan nombrós del centenar de menuts farà que tots tinguen més clar les capacitats d'un aparell que molts porten a les butxaques. 

Creadors del paisatge musical

El centenar d'alumnes d'esta particular classe suposa que es doblarà sobradament l'anterior rècord, conta Murillo, que es manté amb una quarentena de participants. S'encarregaran de fer-ho dibuixant els paisatges musicals de quatre escenes, les de l'espectacle de Xarxa Teatre El guerrer de Valltorta. La companyia castellonenca planteja un recorregut que anirà des de les seues terres per a entrar al Mediterrani, tornar a l’Albufera, baixar al Palmeral d’Elx i acabar a les Salines de Torrevieja. 

Al final de les quatre escenes hi haurà una composició musical de Pere Vicalet. El compositor de Gata ha escrit una partitura amb la que podran participar tots els xiquets que estiguen a la plaça, tant per a instruments de banda, com veu, o amb altres recursos corporals. Reforçant el caràcter sinestèsic que apunta Murillo, "entre electrònic i acústic, amb el foc i la llum". I és que, com subratlla, la plaça s'omplirà de xiquets músics que tocaran en un moment o altre. Un treball sempre conjunt perquè, com conta, no seria res si no fórem equip.

Noticias relacionadas

next
x