Hoy es 25 de diciembre

Mar i Muntanya / OPINIÓN

Rutes per descobrir els nostres pobles

28/11/2017 - 

VALÈNCIA. Una de les millors maneres de potenciar l’estima per la nostra terreta és trepitjar-la pas a pas, conéixer-la de primera ma, caminar per les seues valls, les seues muntanyes i les seues rutes a tocar de litoral. Menjar als seus restaurantes i beure i picar a les terrasses dels bars conversant amb la gent. Endinsar-se pels cascs històrics, gaudir dels mercats ….  Descobrir el paisatge i la gastronomia dels pobles de la Marina són fòrmules inequívoques per crear un lligam emocional que connecte a qui arriba a aquesta comarca per ja no desvincular-lo mai més.

La Marina encisadora embruixa al senderista que gaudeix d’un interessant calendari de rutes i excursions per la zona d’interior nítidament vitivinícola. Les Jornades Tot Vall de Pop, que es celebren del 2 al 10 de desembre, aprofiten per desestacionalitzar el turisme i donar a conéixer tota la riquesa paisatgística de la vall, els seus ceps de moscatell i giró i les seues tradicions culinàries, que van des dels pastissets de moniato i d’altres postres amb remiscències dels antics moradors àrabs als embotits de la Marina, arribats posteriorment amb la repoblació dels mallorquins cristians. Ametla, moniato, carabassa i porc. 

En aquest sentit el proper dissabte el conegut Mercat de la Terra de Xaló estarà dedicat a l’embotit tradicional i artesà. A més establiments hostel·lers de la zona oferiran plats típics de la vall, com el putxero, la paella de muntanya, l’arròs melós, la fideuà de porc senglar, i diferents opcions de carn de caça. També es podran fer visites guiades pel poble i recorregut i tast a les bodegues. En canvi i de cara al pont, el dimecres 6 de desembre hi haurà excursió a Alcalalí, terra d’ametllers, i el divendres 8, ruta fins a Castell de Castell per descobrir una de les meravelles de la comarca, les pintures rupestres del Pla de Petracos.

 

Benissa, per la seua banda, també ha decidit potenciar el seu patrimoni natural a través de sis rutes de senderisme en les que ha incorporat catàlegs que inclouen solucions interactives a través de la plataforma gratuïta Wikiloc i a través d’un codi QR. Es tracta de les rutes del molí del Quisi, Els Riberers, La Solana, Bèrnia, Les Ermites i Oltà. D’altres excursions que parteixen del poble són les que organitza el Grup de Muntanya Margalló amb l’ajuntament dins del cicle ‘descobreix la nostra comarca’ que aquesta temporada fa deu anys. Diumenge passat van visitar la casa de la Neu de Parcent, restaurada fa poc temps.

Pel que fa a redescobrir i potenciar els paisatges de la comarca cal reconéixer també l’esforç de l’Ajuntament de Xàbia per tal reprendre els treballs de restauració ambiental al Montgó, en concret a una zona que va patir les conseqüències del foc al 2014. En aquest sentit, la darrera intervenció s’ha fet la senda que baixa des del Cap de Sant Antoni al Tangó i al port de Xàbia, i en el barranc limítrof. Aquesta àrea és molt freqüentada per senderistes.

D’altra població de la Marina que mima el turisme sostenible és El Poble Nou de Benitatxell que just fa poc ha recuperat la senda de la Serp, que puja als bancals, als corrals i al forn de calç del Puig de la Llorença. El camí l’empraven desde sempre antics llauradors i gran part d’ell fou construït pels moriscos en ser desposseïts de les seues terres pels conqueridors cristians. Després de la seua expulsió al 1609 les terres foren abandonades fins que al S.XIX es tornà a plantar vinya per l’auge de l’exportació de la pansa. A principis del S.XIX la plaga de la fil·loxera va provocar un altre cop l’abandonament dels bancals. La senda és coneguda per les formes de serp que caracteritzen les crestes que neixen al peus del puig. 

 

La Marina no s’acaba mai. Tot un món de rutes i paisatges per descobrir…

next
x