L'ESPLET INFANTIL-JUVENIL

'Pessiga’m': filosofia il·lustrada per a infants

Aquesta és una invitació a explorar, preguntar-se i reflexionar sobre la realitat, la imaginació i els somnis des d’un vessant lúdic amb una presentació innovadora i atractiva

4/09/2018 - 

VALÈNCIA. Ellen Duthie sempre ha mostrat un interés especial per a comunicar el pensament filosòfic per això, i després de posar en marxa activitats centrades a apropar aquesta qüestió als més menuts, el 2014 va crear les caixes de filosofia visual per a infants Wonder Ponder. Es tracta d’una iniciativa editorial agosarada que acosta els lectors infantils a algunes de les grans preguntes que planteja la filosofia d’una forma divertida mitjançant una curiosa recopilació d’escenes i preguntes intrigants que conviden a la reflexió i al diàleg alhora que estimulen el desenvolupament d'un pensament crític i es facilita la construcció personal d'un esquema visual i conceptual del tema concret que s’aborda en cada títol. Pessiga’m (Wonder Ponder, 2018) és la darrera  publicació d’un projecte consolidat que des del començament ha apostat per la creació d'una col·lecció que es mantinga en el temps, que arribe a altres països i de la qual puguen gaudir moltes generacions. I tot indica que ho està aconseguint.

Amb una presentació acurada en forma de llibre-joc, aquestes caixes de filosofia visual tenen el seu origen en una escola de Madrid, on Duthie havia de fer ús de la literatura infantil com a estímul per als diàlegs filosòfics que plantejava amb l’alumnat. Cansada de buscar un material convincent per a parlar sobre la crueltat, va comentar a la il·lustradora Daniela Martagón que necessitava d’una sèrie d'escenes il·lustrades que mostraren una perspectiva àmplia i variada sobre aquesta temàtica i que suggeriren preguntes al mirar-les. Arran d’aquesta espontània col·laboració va nàixer Món cruel a la qual va seguir Jo, persona, sobre la identitat i El que tu vulguis, sobre la llibertat. Ara, a Pessiga’m, el nou títol de la sèrie i alhora el més filosòfic i literari, exploren les diferències entre la veritat i la mentida i es pregunten si estem somiant o no, entre altres ocurrències.

Certament, no hi ha cap altra iniciativa literària semblant que dissenye uns materials d’essència filosòfica tan originals que intenten exposar a lectors d’edats i contextos diferents aquests tipus de conceptes des de la pràctica i que atorgue la mateixa importància a la creació i a la lectura de la imatge, al text i al format. És sense dubte la conjunció de la capacitat creativa del tàndem artístic format per Ellen Duthie i Daniela Martagón la responsable d’un producte amb unes qualitats tan extraordinàries i subversives. Totes dues eren totalment conscients que aquest disseny editorial era arriscat, nou i difícil de catalogar, però, sortosament, es llançaren en el seu propi gènere. Amb tot, cal afegir els noms de Raquel Matínez Uña, l’editora d’aquest segell, i de Bel Olid, traductora de Pessiga’m, les quals també hi col·laboren activament en el resultat final.

Pessiga’m, en definitiva, està concebut perquè els infants puguen mirar-lo i llegir-lo bé sols, bé acompanyats, en un context educatiu i familiar. Aquest títol presenta el mateix funcionament que la resta de caixes Wonder Ponder: conté un pòster amb el còmic d’El Petit Remo al Regne de Pessiga’m, catorze làmines amb escenes i preguntes, només per a ments intrèpides com alerten les autores, una guia breu del contingut i unes propostes d’ús i, finalment, tres làmines en blanc perquè el lector puga crear les seues il·lustracions. Es pot fer servir tant com un joc de taula com un llibre de pàgines soltes, que es poden ordenar com cadascú desitge i barrejar-les a l’atzar, perquè el que pensem no canvia en funció de l’ordre en què llegim, o potser sí.

L’objectiu principal, per tant, és qüestionar incessantment i sense que ens n’adonem al voltant de la nostra quotidianitat més propera per a discórrer sobre altres assumptes més transcendentals, com ara la fantasia, la imaginació, els somnis i la realitat. És una aposta per les grans preguntes, les urgents, a les quals tothom s’enfronta en el seu dia a dia sense importar l'edat, però sense necessitat de solemnitats ni ornaments sinó de forma pràctica i concreta. En aquest sentit, s’esforcen molt perquè els llibres connecten amb les experiències de la infantesa però també de la maduresa. Hi ha nivells de lectura i complexitats variades en cada escena i, a més a més, amb un gran sentit de l’humor amb la finalitat de preguntar i dialogar per plaer. Ja podeu doncs començar a pessigar-vos, us ben assegure que us enganxareu.

Noticias relacionadas

next
x