Hoy es 18 de enero

L'ESPLET INFANTIL-JUVENIL

'L’orquestra. Busca i troba arreu del món': molt més que un recull de postals de viatge

L’Editorial Joventut publica una meravellosa aventura musical i visual que porta el lector a visitar el món mitjançant la recerca d’un grapat de músics desapareguts que, uns dies previs al concert, han decidit marxar de vacances

21/02/2018 - 

VALÈNCIA. L'Agrume Éditions és un projecte editorial que naix a França a partir d’una primera experiència amb els llibres d’artista per a centrar-se, finalment, en la il·lustració amb tot un seguit de publicacions que s’insereixen en dues col·leccions diferents: d’una banda, novel·la gràfica i còmic per a adults sobre temes socials i, d’altra, llibre il·lustrat per a infants, amb la pretensió de fer d’aquests últims autèntics objectes d’art per a poder llegir amb tots els sentits. Es tracta d’una iniciativa artística que s’allunya dels convencionalismes per tal d’oferir, especialment als més menuts, experiències de lectura originals, coloristes i poètiques que desperten la curiositat i l’interés pels llibres. Més de cinc anys després de la seua creació i, amb aquestes qualitats, no resulta estrany trobar els seus títols publicats i traduïts a altres llengües, com ara L’orquestra. Busca i troba arreu del món (Joventut, 2018), un original àlbum il·lustrat de Chloé Perarnau amb què l’editorial catalana enceta l’any.

No era la primera vegada que Chloé Perarnau col·laborava amb l’Agrume. De fet, aquest llibre sorgeix després d’una feina anterior per a aquesta editorial però, fonamentalment, com a conseqüència de la bona sintonia que es va establir entre els editors i la il·lustradora. Si la col·lecció infantil destaca, per tant, per la presència de llibres que exploren els conceptes i els mons més variats des d’un punt de vista creatiu, Perarnau va encertar en proposar una idea en la qual feia temps que hi treballava. Així, el suggeriment de presentar imatges de grans escenes de ciutats va assentar les bases de la història d'un director d'orquestra que ha perdut els seus músics, perquè tots han marxat de vacances sense tindre en compte el concert de la setmana que ve. El resultat final és un deliciós conjunt de paisatges d’arreu del món, onze en total, que s’acompanyen d’una postal escrita per cadascun dels músics desapareguts.

"Benvolgut mestre, Tòquio està molt animat i la gent és molt treballadora. Amb els nostres violins, toquem les nostres melodies més agudes per fer vibrar els vidres de la ciutat". Aquest fragment de text és un exemple d’una d’aquestes correspondències amb què tres dels violinistes avisen de la seua absència. A continuació, és el torn del lector, que ajuda el director de l’orquestra a buscar en una doble pàgina profusament il·lustrada uns personatges que es camuflen entre la gentada i la follia dels escenaris que visiten. Resulta inevitable recordar el conegut On és Wally?, títol genèric d'un grapat de llibres per a infants amb il·lustracions plenes de figures i d'objectes a fi de trobar el protagonista de la samarreta de ratlles roges i blanques entre aquesta multitud. El procediment és realment semblant però, en aquest cas, al final del llibre no apareixen llistes amb elements addicionals per a buscar-los també com ocorre als llibres de Wally, sinó les solucions a l’enigma que es planteja mentre que, a les guardes, es presenten els músics, cadascun amb el seu instrument corresponent, per a facilitar-nos una mica aquest encàrrec detectivesc.

La proposta visual de Chloé Perarnau presenta una estètica captivadora de colors vibrants i personatges diminuts i de traços senzills. La il·lustradora trasllada aquest estil a un àlbum que destaca pels subtils tocs d’humor i la presentació d’una estructura tan senzilla com és el pas d'una imatge a una altra, d'un país a un altre, i així fins a dibuixar totes les destinacions des d’un punt de vista gairebé aeri. Prèviament, però, va haver d’investigar i fer una cerca de documentació fotogràfica de tots els llocs que volia representar, ja que ha visitat alguns dels països que il·lustra però no tots, és clar. Sembla que la motivació principal era viatjar mentre treballava en aquestes imatges i, certament, ho va aconseguir. Amb tot, el més complicat va ser, sense dubte, crear la resta de personatges i de relats secundaris que habiten l’obra sense entorpir la història principal i els quals, de vegades, sorprenen amb la irrupció de bafarades i comentaris divertits, mostrant alhora certes semblances amb el llenguatge del còmic. Especialment simpàtica és la compareixença repetida d’un ocellet groc que dóna al lector més motius per a observar persones, llocs d'interés, cases, botigues, cartells en diferents idiomes, activitats esportives, mitjans de transport, etc.

Una última il·lustració mostra, per fi, cada músic al seu lloc juntament amb el director de l’orquestra en una gran sala de concerts plena de gom a gom per tot un grapat de personatges i bestioles que han aparegut al llarg de les pàgines anteriors, com ara un camell egipci que seu satisfet entre l'audiència. L’orquestra. Busca i troba arreu del món és, en definitiva, un delirant atles geogràfic il·lustrat i musical, un trencaclosques multicultural amb el qual els més menuts aprendran a llegir les imatges al capbussar-se en grans ciutats del món habitades pels individus més diversos i on no serà tan fàcil descobrir qui porta els instruments musicals. En definitiva, un àlbum il·lustrat excel·lent amb què l’Editorial Joventut engrosseix un catàleg amb una cada vegada més bona selecció d’obres d’ací i d’allà.

 

Noticias relacionadas

next
x