ALACANT. L'havanera és un gènere musical que s'origina a Cuba (aquest és un terme que se sol relacionar amb l'Havana) durant la primera meitat del segle XIX. Però no és fins ben entrat el segle XVIII quan a Espanya arriben els gèneres musicals d'Amèrica i es comencen a conéixer, com per exemple l'havana, la xacona o la contradansa. L'havanera arriba a Europa i prompte es classifica dins de la categoria de la música culta i es relaciona amb l'estament social de l'alta aristocràcia.
Tant és així que l'havanera es converteix en Espanya en un dels gèneres més importants i és un requisit obligatori que forma part de qualsevol formació coral. Fins i tot, hi ha formacions que es dediquen exclusivament a aquest gènere, com per exemple a Catalunya. Aquest gènere arriba a nombroses poblacions costaneres com Bilbao, Torrevella (Alacant), Calella de Palafrugell (Girona) o Cadis (Andalusia), entre altres.
L'havanera arriba a Torrevella a través del seu port, ja que hi havia una flota molt important de velers que portaven la sal que extreien d'aquesta població i la portaven arreu del món. Entre aquests es trobaven molts punts d'Amèrica, sent Cuba un dels llocs que possiblement més freqüentaven. El ritme de l'havanera entra amb molta força a Torrevella i és així com es va convertir en la cançó de bressol. Aquesta és una cançó que ha derivat a ser un signe que identifica i defineix a aquesta població, però durant molts anys hi ha hagut una controvèrsia sobre ella, ja que molts la consideren espanyola, i altres cubana.
Aquesta senya d'identitat del poble arriba a la seua màxima expressió quan l'any 1955 se celebra el primer Certamen d'Havaneres i Polifonia. Primerament, va tindre la denominació de certamen 'nacional' i va ser així fins a finals dels anys 80 i principis dels 90 quan ja passa a denominar-se com a 'internacional'. Aquest any se celebra el 65 aniversari d'aquest certamen d'Havaneres i Polifonia, i tindrà lloc des del 22 de juliol de 2019 fins al 28 de juliol. Aquest és un espectacle que s'ha declarat com una Festa d'Interés Turístic Internacional, en el qual participen tant corals nacionals com internacional (enguany hi han cors procedents de Filipines, Colòmbia, Xina, Ucraïna, Bielorússia, Corea del Sud, Itàlia, Estats Units...) En aquesta festivitat també participen els cors de Torrevella, però aquests actuen fora del concurs ja que hi ha una sensibilitat especial per l'havanera. Aquests cors es distingeixen de la resta per la particularitat forma d'interpretar l'havanera. I, el certamen d'havaneres que se celebra a aquesta localitat és un dels més importants que hi ha a Espanya i a Europa.
A més a més, en aquest certamen hi ha un jurat que valora als grups corals. L'edició passada els guanyadors van ser el Coro University Of Philippines Singing Ambassadors, dirigit per Edgardo Lumbera Manguiat els quals van ser molt ovacionats pel públic per la gran actuació que van oferir als espectadors. Altres premis als quals opten els grups són: el premi al millor director, al millor grup nacional o el premi que atorga el públic al cor que més haja agradat.
Aquest ritme no solament va arribar a les costes de Torrevella sinó que també va arribar a les de Girona. De la mateixa manera que a Torrevella se celebra aquest certamen d'havaneres, a Calella es fa homenatge a aquestes havaneres amb una festivitat popular. A banda d'això, aquest és un acte molt diferent al que es du a terme en Torrevella, ja que és en la mateixa platja on es reuneixen una sèrie de grups, entre els quals destaquen Port-bo, Grup Bergantí, Cavall Bernat, Els Pescadors de l'Escala, Peix Fregit, i Terra Endins, entre altres grups participants. El grup Port-bo va ser l'iniciador d'aquesta Cantada d'havaneres de Calella de Palafrugell. Entre el seu repertori musical es troben havaneres clàssiques i modernes, balades, boleros, sardanes...
A pesar que les festivitats de Calella de Palafrugell i de Torrevella respecte a les havaneres són molt diferents, un parell de dies abans de començar el certamen internacional de Torrevella se celebra una festivitat inspirada en aquest poble Gironí. Aquest acte és 'La nit popular de les havaneres' que té lloc a la Platja del Cura i, és per tant, una festivitat que s'assembla més a les havaneres que se celebren a Calella.
El grupo sube su discografía a Bandcamp, incluyendo un disco inédito hasta ahora
'Björk: una constante mutación' (Nórdica) reúne entrevistas y artículos de prensa que abarcan el recorrido vital y profesional, y dan cuenta de la capacidad de reinventarse, de esta gran artista islandesa