Hoy es 17 de noviembre

'Pasión por los libros. Memorias de un bibliófilo'

La Universitat de València presenta un llibre sobre la reconeguda biblioteca de Manuel Bas

18/10/2017 - 

VALÈNCIA. L’escriptor i bibliòfil Manuel Bas ha conformat al llarg de la seua vida una de les biblioteques privades més importants de la Comunitat Valenciana. El llibre Pasión por los libros. Memorias de un bibliófilo, escrit pel propi Manuel Bas, recorre les seues memòries durant més de 40 anys. El volum es presenta aquest dijous dia 19 d’octubre a les 19 hores al Centre Cultural La Nau, en el marc de les activitats de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives.

Presentaran l’acte l’exrector i catedràtic d’Història Contemporània de la Universitat de València, Pedro Ruiz Torres, i el professor d’Història de la Ciència i Documentació de la Universitat de València i fill de Manuel Bas, Nicolás Bas Martín.

En el pròleg, Nicolás Bas rememora les paraules de Montaigne per descriure la passió del seu pare pels llibres. El cèlebre autor francés equiparava la seua biblioteca al seu regne i és allí on es va retirar a escriure els seus Assajos. La biblioteca de Manuel Bas, situada en una antiga casa familiar de Xàbia, s’ha inspirat en aquesta mateixa filosofia: ha servit per desenvolupar una tasca sociocultural, així com per inspirar obres fonamentals escrites per Manuel Bas.

Conformada per més de 25.000 llibres de temàtica valenciana, els volums han estat a disposició de totes les institucions públiques i han servit de base d’innombrables exposicions, congressos i seminaris, com els dedicats a Blasco Ibáñez, Roque Chabás, la impremta valenciana o el Tirant lo Blanc. La biblioteca va reunir, abans de la seua venda a la Biblioteca Valenciana l’any 2000, pergamins, manuscrits dels segles XIII i XIV, incunables, joies tipogràfiques dels segles XVI al XVIII, la primera edició impresa de la crònica de Jaume I, una col·lecció d’obres de teatre en castellà i valencià, així com llibres de viatges i les primeres edicions de Blasco Ibáñez, alguns dels quals encara es conserven a la biblioteca de Xàbia.

A l’estiu de 1995, tancat a la seua biblioteca, Manuel Bas va preparar tota la part històrica i cultural dels expedients per tramitar que la Llotja fóra declarada Patrimoni Mundial de la UNESCO. Ho va aconseguir. Allí també va escriure l’extensa nòmina d’articles en la premsa local per difondre el llibre valencià i algunes publicacions com: Roque Chabás. El historiador de la Renaixença (1995), Viajeros valencianos (ss. XV-XX) (2003) i El Quijote de Valencia (2006).

A la seua faceta professional com a advocat i gestor administratiu en un despatx de Silla, cal unir la d’escriptor i bibliòfil valencià. La seua dedicació a la cultura valenciana han fet que la Generalitat Valenciana ha inclòs la seua biblioteca en l’Inventari General de Béns Mobles del Patrimoni Històric espanyol.

Ha sigut vicepresident del Consell Valencià de Cultura (CVC) i fundador de la Societat Bibliogràfica Valenciana Jerònima Galés. Posseeix l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana, la Medalla d’Honor del Consell Valencià de Cultura, així com la Medalla d’Or al Mèrit en el Treball, entre altres distincions.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, i en el qual participa la Presidència de la Generalitat, l’Ajuntament de València, la Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Alfons el Magnànim, l’Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Noticias relacionadas

next
x