Hoy es 18 de enero

el sector estudia arribar a un acord per a minimitzar l'impacte

I què passa amb les orquestres?: Així és el futur incert al qual s'enfronten

25/05/2020 - 

CASTELLÓ. Que aquest estiu no sonaran temasos com Chiquilla, Todos los días sale el sol (chipirón), Una lluna a l'aigua o Jesucristo García als pobles i ciutats de la Comunitat no és cap novetat. La pandèmia del covid ha arrasat amb tot, i tampoc és cap secret que el sector cultural és dels més damnificats. Però no hem d'oblidar que dins del mateix sector hi ha qui ho té més difícil que altres, com és el cas de les orquestres, que afronten tot aquest embolic amb la dificultat afegida que suposa la incertesa de no saber què passarà amb el seu futur. I és que, per molt que el territori valencià avance en el procés de desescalada i s'encamine cap a la tan reiterada 'nova normalitat', el sector de l'espectacle i, en aquest cas, les verbenes, asseguren que no saben quan ni com tornaran als escenaris. La música en directe continua en standby, perquè encara que en la fase en la qual ens trobem estiguen permesos els espectacles a l'aire lliure -amb aforament de fins a 200 persones i respectant la distància de seguretat-, la majoria de municipis i ciutats han decidit suspendre les seves festes, que són precisament on les orquestres del territori treuen múscul.

La crisi del coronavirus va esclatar a terres valencianes en ple inici de temporada per a les bandes. Amb tot l'any planejat i la majoria d'actuacions i bolos tancats, els professionals del sector es van veure obligats a paralitzar tot el seu treball. Però... com han viscut els propis artistes tota aquesta situació? Alguns diuen que el que es dedica a la música ha de tenir sempre un pla b, però... quina és la segona opció quan t'enfrontes a una pandèmia mundial? Alguns músics i vocalistes de orquestres locals ens conten la seua experiència.

"A nosaltres l'estat d'alarma ens va pillar a les portes de les Festes de la Magdalena. Al principi, quan es van cancel·lar teníem l'esperança de poder tocar a setembre, però a mesura que va passant el temps i van suspenent aquests tipus d'actes festius, anem tenint més clar que serà impossible actuar enguany", confessa Vero Costa, vocalista de l'orquestra La Viva. Els ànims i les esperances d'aquesta banda d'origen castellonenc, que porta 11 anys recorrent els escenaris de la província, han anat variant a mesura que la situació avançava i els anaven suspenent les actuacions. Tal com explica la seua cantant femenina, hi ha diversos punts de vista dins de la banda: alguns integrants es mostren més positius amb la situació i altres més negatius. En canvi, tots coincidissen en què l'única manera d'assegurar la seua continuïtat és que no cancel·len les actuacions ja contractades, sinó que les posposen a l'any que ve, si tot va bé.

 
Una situació similar viu també l'orquestra castellonenca The Luxe, que aquest estiu celebraria la seua sexta temporada dalt dels escenaris i que ja tenia tancades al voltant de 50 actuacions per a aquest 2020. El seu vocalista, Aitor Cabo, confessa que el grup està vivint un moment molt delicat, ja que la majoria dels integrants que formen part de l'orquestra no sols han perdut la seua feina com a músics, sinó també els treballs amb els quals compaginaven la seua faceta musical -sí, aquell pla b del que adés parlàvem-. "Hi ha companys que s'han vist obligats a tornar a viure a casa dels pares, i fins i tot alguns diuen que es van a deixar la música, la veritat és que està sent un any catastròfic perquè no podem treballar de cap de les maneres", explica el cantant de Borriol a Castellón Plaza. No obstant això, Cabo reconeix que, sent conscients que "l'any està perdut", encara els queda un fil d'esperança i esperen poder fer alguna cosa a finals de juliol o principis d'agost per a subsistir.

"Les ajudes del Govern no arriben a les orquestres"

Desànim, incertesa o impotència són alguns dels sentiments que aflueixen entre els integrants de les orquestres locals. Aquests artistes tenen clar que "la salut va per davant" i que les mesures que s'han pres des de les institucions són per a garantir la protecció i seguretat de tota la societat. Encara així, els professionals de l'espectacle es troben davant una situació molt complexa pel fet que, tal com asseguren, les ajudes que el Govern ha destinat a Cultura no arriben a les orquestres. "Al nostre sector, els contractes solen ser temporals; et donen d'alta a la Seguretat Social quan tens un bolo i després et donen de baixa, i així sempre. És per aquesta raó que no ens podem acollir a la majoria d'ajudes, perquè no entrem dins dels requisits que demanen", explica Pep Francés, teclista i soci de La Pato.

I és que precisament a aquest 2020, la coneguda orquestra -abanderada de la música en valencià- compleix trenta anys gaudint i fer gaudint al públic dalt dels escenaris. La crisi també els va sorprendre quan ja tenien al voltant del 90% de les actuacions de tot l'any tancades. A més, en commemoració al seu 30é aniversari, La Pato encarava aquest any amb més il·lusió que mai i nou repertori. "Havien fet inversions inicials en material i volíem que aquest any fóra molt especial, perquè ja portem una trajectòria. Però la situació és desoladora i molt tensa, desconeixem si l'administració pot cobrir esta hecatombe, però les orquestres anem a sofrir", confessa el músic valencià.

Artistes, músics, tècnics i empresaris del sector coincidissen en que aquesta temporada està perduda. No obstant això, fixen la mirada en les actuacions de l'any que ve i confien que les institucions respecten les dates ja pactades. Però la supervivència d'aquests espectacles de música en directe depén també de les pròpies empreses d'aquest àmbit, que tenen en les seues mans la possibilitat d'anar totes a una, ara que la situació requereix que tots remen en la mateixa direcció. És per aquesta raó que diverses companyies estudien la possibilitat d'arribar a un acord entre elles i han fixat una reunió el pròxim 17 de juny a Gandia. Una espècie de treva entre les companyies representants per tal d'assegurar que tothom tindrà treball quan la cosa millore. "En el punt en què ens trobem hi ha dos tipus de pobles: els que ens han suspés les actuacions i els que ens suspendran. A hores d'ara existeix una intenció d'acord, però no hi ha res tancat" lamenta Jose María Martínez, d'Excelsior Producciones -empresa que, a banda d'amb La Pato, també treballa amb La Tribu, Vértigo o l'orquestra Titanic-.


Noticias relacionadas

next
x