Hoy es 4 de noviembre

CONCERT FI DE GIRA EL DILUVI + actuació NOMEMBERS

Flora Sempere (El Diluvi): "Parem un mes i mig per a preparar noves sorpreses, però en març tornem"

31/01/2020 - 

ALACANT. "Tocar en Alacant és acabar en casa. Ha sigut una gira molt enriquidora i bonica". Paraules bones són les úniques que té per al seu grup Flora Sempere, veu i bandúrria del tantes vegades premiat El Diluvi, que hui, divendres 31 de gener, diu adéu a la seua gira Junteu-vos, que, des d'abril, els ha portat a vora 60 concerts en diversos punts de la geografia espanyola. Un comiat que té lloc a l'Aula de Cultura CAM d'Alacant, emmarcat al III M-Festival de Rock Mediterrani -el qual es divideix en tres jornades (31 de gener, 28 de febrer i 27 de març)-, on també compartiran escenari amb els valencians Nomembers, una banda la trajectòria de la qual acaba de prendre el vol. Compost per set membres -Flora Sempere (veu i bandúrria), David Payà (veu i violí), Lluc Llorens (acordió i veu), Txus Rodríguez (guitarra), Dani Garcia (bateria), Andreu Ferre (baix) i Jordi Bernabeu (percussió)-, aquest últim concert el juguen a casa, motiu pel qual "potser rescatem alguna de les cançons que ja no tocàvem", avança la vocalista una possible sorpresa.

El balanç d'aquests nou mesos resulta positiu, amb una "acollida molt bona des del principi, tant del nou disc com de la gira, que ens ha deixat moments com el Feslloch, l'Aplec dels ports, el Festivern i molts altres concerts", destaca. Una mena d'embaràs que els deixa per al record la diversitat d'espais musicals -sales privades, teatres i festivals- i que els ha aportat nou aprenentatge: "Jo sempre he sigut molt passota amb el relacionat amb l'escenografia i el vestuari, però en aquesta ocasió els hem tingut molt en compte, amb l'ajuda de la directora d'art Mònica Llop i de Martí Torras. Ens hem adonat que se li ha de prestar atenció a aquests elements perquè aporten unió visual a l'espectacle i aconsegueixen que al públic li agrade més", reconeix aquest aspecte de maduració del grup.

Música mestissa i lletres reivindicatives són dos dels grans distintius d'El Diluvi, així com el llançament de missatges propers per tal que cada oient els faça seus. Aquest caràcter combatiu, però, ha portat la banda a veure's embolicada, en alguna ocasió, a situacions tenses, com és el cas de la publicació del videoclip Heroïnes de la fosca nit, un treball que compta amb la col·laboració recital de la membre de la CUP Anna Gabriel: "Molta gent s'ho va prendre com a suport de la causa independentista. Nosaltres podem tindre la nostra ideologia sobre el tema, però la cançó no parla d'açò", subratlla. "Ens van enviar comentaris molt despectius per YouTube, fins i tot insultant-me a mi", desvetla Sempere, qui sosté que "hi ha gent intolerant que de seguida intenta etiquetar-te i ni tan sols es molesta en saber què hi ha darrere". Però fixa la diferència en què "també hi ha d'altres persones que són crítiques, van escoltar el missatge i els va agradar moltíssim la cançó i el videoclip".

Tot i que hui tanquen una etapa, al calendari de 2020 ja tenen assenyalats bastants concerts, ja que "el futur que li espera al grup és prometedor", opina la vocalista. "Aquest any passat ens han reconegut moltíssim el treball amb els Premis Carles Santos, Ovidi Montllor i Pont del Mediterrani. Però, per a mi, no és exclusiu de Junteu-vos, sinó de molts anys d'esforç i treball". Uns reconeixements que ha propiciat el tancament de concerts per a 2020, així com "molts projectes que resultaran interessants no només al País Valencià o a Catalunya, sinó a tot l'estat espanyol i, fins i tot, a l'estranger", crea hype l'artista. I avança que en febrer el grup té previst llançar alguna sorpresa i és en març quan tornarà a engegar motors amb la gira 2020, la qual començarà el dia 13 al Teatre Calderon d'Alcoi i constituirà "una segona part de Junteu-vos, perquè, encara que mantindrem certes cançons, inclourem novetats i la gira no serà igual".

L'efemèride dels 25 anys de la mort de l'Ovidi -un referent que impregna l'essència del grup- també es veurà reflectit a la banda aquest 2020 i serà en 2021 quan pressionaran el botó de pausa "per preparar coses noves i agafar forces, perquè aquesta és una feina intensa", trasllada Sempere. Si bé El Diluvi ha compartit escenari amb una llarga llista de companyes i companys de professió, hui ho fan, per primera vegada, amb Nomembers, uns novells a la indústria de la música, els qui guarden un estil diferent, reflectit al seu primer disc de nom homònim, que van publicar el 10 de maig: "Encara que la idea del grup naix quan vaig conèixer a Lola en València fa ja anys, mai no m'havia atrevit a dur endavant res seriós. El 2016 creem la banda oficialment i a principis de 2017 ens posem a gravar, un procés que ha durat molt de temps", informa Dario Satorres, guitarra, veu i un dels quatre membres -amb Lola Bonet (guitarra i veu), Sandra Ferri (teclat) i Toni Blanes (percussió)-.

Les cançons melòdicament tranquil·les, que quasi guien a l'oient a caure en un tràngol, es contraposen a la temàtica de les lletres, on la mort se situa com a fil conductor i la natura, com a element que ajuda a contar les històries: "Són dos recursos que es presten a utilitzar metàfores i a adaptar-les a un estat anímic o a una determinada situació que es vol explicar. Parlem molt de la mort perquè Lola i jo som uns cagats hipocondríacs que sempre pensem que anem a morir-nos. Per tant, es tracta d'un tema al qual li he pegat moltes voltes, que tinc molt meditat", confessa el músic, qui conta que aquesta és la primera vegada que canten en valencià: "Em va costar trobar la mètrica de les lletres i desapegar-me de la influència de l'anglés, on tot queda bé. El tempo pausat dels temes em va ajudar per a allargar les paraules i deixar-les caure, així com els instruments, amb els quals busquem un final plorós; volem que en una cosa bonica també hi haja tristor", exposa les intencions de Nomembers.

Tot i que els temes no van ser concebuts, en un principi, com a disc sinó com a cançons independents, aquest treball conceptual "està tenint una rebuda prou guai", garanteix Satorres, qui considera que no es tracta d'una gira, sinó de concerts saltejats perquè el tema de la disponibilitat els planteja problemes: "Vivim cadascú a un punt i treballem a feines dispars. Ens ho estem prenent amb molta calma i no és una mala decisió, sinó una manera diferent de plantejar-ho. No pretenem fixar-nos objectius amb el nombre de concerts -que van apareixent per ells mateixos-, perquè no volem angoixar-nos, només gaudir de la música, estar a gust i que açò no es convertisca en una obligació ni un esforç afegit a la nostra vida", declara.

Noticias relacionadas

next
x