Hoy es 22 de noviembre

tres col·lectius artístics prenen la comunitat

El 'tardeo' i la cultura de l'oci marquen les noves propostes de Cultura Resident

31/07/2018 - 

VALÈNCIA. La convocatòria Estètiques Transversals-Ecosistemes de l’Oci de la plataforma Idensitat ha seleccionat els tres projectes que reflexionaran sobre el concepte d’oci en tres residències artístiques que es duran a terme al Centre Cultural Las Cigarreras d’Alacant, al Centre del Carme de València i al Museu de Belles Arts de Castelló.

Sota el paraigua de Cultura Resident, el programa de residències per a creadors de la Generalitat, la plataforma Idensitat ha triat els projectes de tres col·lectius artístics: Si els peixos parlaren del tardeo, presentat per Ona Beneït, Pedro Granero, David Vegara i Carlos Pastor per a Alacant; nārang: genealogía de un souvenir del col·lectiu ideadestroyingmuros, per a Castelló, i A cuatro patas del col·lectiu Nyamnyam per a València.

El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que “l’art contemporani és, cada vegada més, un agitador de consciències, un mecanisme per a activar la nostra capacitat crítica i d’anàlisi” i ha afegit que “a través dels projectes d’aquests col·lectius tenim l’oportunitat de conéixer millor el nostre entorn i a nosaltres mateixos”.

El jurat encarregat de la selecció de les propostes ha estat format per Maribel Domènech, artista, doctora en Belles Arts i catedràtica d’Escultura de la Universitat Politècnica de València; Daniel García Andújar, artista visual; l’equip d’Idensitat, format per Ramon Parramon, Irati Irulegui i Roser Colomar, i el mateix Pérez Pont.

A la convocatòria es van presentar 72 propostes i, tal com esmenta l'organització, crida especialment l’atenció que s’hagen rebut el mateix nombre de projectes procedents de l’àmbit internacional que del territori valencià i de la resta de l’Estat espanyol. El jurat de la convocatòria ha destacat que les propostes han abordat l’oci des de diversos punts de vista, a través de la música i l’herència disco en aquesta geografia, des de la indústria del turisme i el seu impacte en la configuració de les ciutats, tant en l’àmbit social com en el polític, urbà i estètic, o l’oci des d’un punt de vista simbòlic, com a espai de recuperació del joc, l’ocupació del carrer, o l’oci en relació amb la cultura popular.

Igualmente, Ecosistemes de l’Oci es planteja treballar al voltant de l’oci com a element articulador i activador de temàtiques específiques als territoris proposats. El projecte es basa en el concepte d’oci entés com a generador d’activitats, paisatges, estètiques i espais de relació. Així, l'’oci i el seu paper social parteixen d’un sistema geogràfic, econòmic i de vida "molt integrat als territoris" on es planteja treballar, i que configura espais on es multipliquen els usos derivats del temps lliure. Els escenaris vinculats generen models de paisatge, de relació social i de vinculació o rebuig amb l’entorn, dels quals sorgeixen estètiques pròpies, que modifiquen els usos i les dinàmiques que es configuren al seu voltant.

Les ciutats proposades (València, Castelló i Alacant) i el seu àmbit geogràfic són el marc d’investigació i projecció des del qual es tractaran temes quotidians relacionats amb la cultura de l’oci. Les residències, que tenen una temporalitat de dos mesos, es desenvoluparan a Alacant a partir del mes d’octubre i a Castelló i València a partir de gener de 2019.

Propostes per província

La proposta per a Alacant, Si els peixos parlaren del tardeodel col·lectiu format per integrants d’Alacant i de Palma de Mallorca, Ona Beneït, Pedro Granero, David Vegara i Carlos Pastor, analitza aquest nou fenomen d’oci, que defineix nous comportaments i col·lectius que tenen una influència directa sobre la configuració dels espais públics urbans. "El tardeo es converteix en símptoma d’una transformació social i encarna valors postmoderns com l’hedonisme, el consumisme o el benestar, amb les conseqüents discriminacions socials estructurals que aquest genera en usar-lo i gaudir-ne", assenyalen els organitzadors.

Per la seua banda, la proposta per a Castelló, nārang: genealogía de un souvenir, del col·lectiu resident a València ideadestroyingmuros, planteja abordar l’anàlisi del ‘souvenir’ com a objecte exòtic que vincula entre aquests l’esfera del comerç, la indústria del turisme i la cultura de l’oci. Concretament, s’hi investigaran els processos de producció materials i simbòlics relacionats amb la taronja: fruit propi dels territoris mediterranis que representa un símbol de continuïtat en la construcció de l’exòtic en el context intern europeu.

Finalment, A cuatro patas, del col·lectiu català Nyamnyam (Iñaki Álvarez i Ariadna Rodríguez), que es durà a terme a València, es converteix en un dispositiu que s’ha d’activar per a generar un context d’oci, transmissió i celebració. Pensar la taula com un espai que posa a tots i a totes en un mateix nivell i democratitza el que passa al voltant. "Un espai obert d’interacció que pretén generar diàleg i crear espais de participació, oci i acció".

Idensitat en l’àmbit universitari

El pròxim mes de setembre Idensitat activa la segona part del seu projecte amb col·laboracions en el context de les universitats. El projecte pretén generar noves visions al voltant de l’ecosistema de l’oci que s’impulsaran des de les pràctiques artístiques a través dels projectes seleccionats i en relació amb organitzacions de caràcter social, a més de en espais d’investigació universitària, a través de la col·laboració amb el professorat adherit al programa.

Pérez Pont ha assenyalat que “el projecte Ecosistemes de l’Oci, en el qual participem a través de Cultura Resident, es planteja com un agent activador de diferents contextos socials. En aquest sentit, a més dels artistes seleccionats, se sumen i integren en el projecte les universitats, que també, des del seu propi àmbit, l’aula, treballaran el concepte d’oci ajudats pel professorat i amb el suport d’Idensitat. Els treballs que sorgisquen tant des de la pràctica artística com des de les universitats es presentaran a l’espai públic o al si de les universitats i centres culturals col·laboradors, i s’activarà així un nou agent que no és un altre que la ciutadania”.

A València se sumarà al projecte la Universitat Politècnica de València, des del seu Grau en Belles Arts i des del Màster de Producció Artística; a Castelló participarà la Universitat Jaume I, tant des del Grau en Disseny i Desenvolupament de Videojocs, com des del Màster en Psicopedagogia, especialitat en Educació Inclusiva. A Alacant, hi participarà l’Àrea de Projectes Arquitectònics de la Universitat d’Alacant i l’Escola Politècnica Superior.


Noticias relacionadas

next
x