Internet està ple de continguts que visibilitzen la diversitat sexual, la transsexualitat i el seu dret a formar famílies. Però el fenòmen fan també arriba a qui empra el pessimisme com a eina comunicativa
VALÈNCIA. Youtube s’ha convertit en la nova televisió. Milions de persones consumeixen ja els vídeos generats per altres milions d’iguals que ja no necessiten tindre horaris per veure els continguts que els diverteixen, estimulen o amb els que es senten identificats. Un gegant digital capaç d’inventar, gravar, produir tants vídeos que ha arribat a guanyar un PrimeTime Emmy, els premis de l’acadèmia de la televisió d’Estats Units. I aquesta és la eina que empren moltes comunitats per fer-se visibles i reivindicar els seu dret a la diversitat.
Si en la primera part d’aquest reportatge abordarem la diversitat funcional, religiosa o d’edat dels youtubers, ens acostem ara a la diversitat sexual, de gènere i familiar però també als que, més enllà dels missatges positius, decideixen emprar el pessimisme com a llenguatge.
La orientació sexual, és a dir, l’atracció afectiva i sexual cap a altres persones, esta present a Youtube de manera transversal. L’evolució social dels últims anys ha normalitzat la homosexualitat i encara que queda molt a fer, és ja un tema que està fóra de l’armari. Però ara és la identitat de gènere, el gènere amb el qual s’identifica cadascun, el tema que està sobre la taula i son ja moltes les persones joves que comencen a contar en Youtube la seua transició cap al sexe amb el que haurien d’haver nascut per tractar d’ajudar a altres joves.
És el cas de Ra Naiper (2.075 seguidors), Alejandro P.E (més de 49.500 seguidors), Marta Corrales (més de 1.500 suscriptors), Ela’s World (més de 12.000 suscriptors) i molts altres xics i xiques que sota el hashtag #FTM, “Female To Male” [de xica a xic], o el hashtag #MTF, “Male to Female” [de xic a xica] publiquen vídeos en youtube amb consells i recomanacions per a l’audiència més jove.
Un dels vídeos més vistos, amb 1,4 milions de visualitzacions és el vídeo on el madrileny Alejandro presenta a la seua novia Jessica i aquesta respon a preguntes que desmitifiquen falses creences sobre les parelles trans. Un any després, varen repetir aquell vídeo. Però no només les parelles de les persones trans els recolcen, també ho fan les seues famílies.
El xicotet canal de Noe Úbeda, mare d’un xic trans de 16 anys, ha creat un espai on plantejar la por i la desinformació que pateixen les famílies d’aquestes persones joves. En els seus vídeos explica cóm va conèixer la situació, en qui es va recolzar i com sigué el seu fill qui va ajudar-li a ella a comprendre i normalitzar una situació que encara és tabú en moltes famílies.
Les diverses maneres d’estimar donen lloc a famílies molt diverses i aquesta diversitat també vol estar present en Youtube. El canal de Vero Bascu, amb mes de 4.000 seguidors, és un dels que visibilitza el dret de les persones homosexuals a formar les seues famílies. “El meu nom és Vero Bascu. I sí, sóc dona, lesbiana, mare i emprenedora. Un regalet per a la societat. Però no estic a soles”, reivindica al vídeo de presentació del seu canal.
Els seus vídeos sobre com es varen quedar embarassades, amb més de 42.000 visualitzacions o les seues crítiques a la homofòbia al llarg del procés son alguns dels continguts més vistos d’un canal que es va crear en 2013. Però la presència d’aquestes famílies diverses en youtube encara és menor que les famílies de parelles heterosexuals.
Una de les famílies de youtube més conegudes és Verdeliss, una mare de sis fills que ha fet de les gestacions i la criança el late motiv del seu canal. Amb 1,2 milions de subscriptors, alguns dels seus vídeos han arribat a veure’s més de 15 milions de vegades, tres vegades la població de la Comunitat Valenciana.
I és que a la terreta també tenim famílies youtuber. En concret una que acumula vora 13,4 milions de seguidors. El fill, iTownGamePlay (9,2 milions de seguidors), la mare, MoMgameplay (336.000 seguidors), la filla, María Pan y Mantequilla (61.000 seguidors) i el cosí Bersgamer (3,8 milions de seguidors) han generat la seua pròpia llar també a youtube. Els videojocs, els ninots dels jocs de rol, les receptes de cuina o els continguts ‘random’ com vídeos on mare i filla tasten pastissets japonesos, triomfen en les xarxes.
Internet té el seu propi ecosistema de comunitats d’usuaris, però si hi ha una tribu digital que genera tanta curiositat com rebuig és la tribu ‘hater’. Els que professen la vida ‘hater’ [persona que odia, en anglés], empren el pessimisme com a eina crítica i encara que moltes vegades cauen en l’insult fàcil, en altres casos generen un vertader fenòmen fan. Fins i tot parlant d’heterofòbia.
És el cas de Esty Quesada, “Soy una Pringada”, una hater vasca que té més de 174.000 seguidors. S’autodefineix com “youtuber trash” [fem, en anglés] i assegura en entrevistes que ha transformat l’odi que va sentir de menuda per no tindre amics a l’escola en una eina per empoderar-se.
El refugi solitari que trobava en internet es va convertir en la seua eina comunicativa i des que va publicar el seu primer vídeo en 2014, on no es va atrevir a mostrar la seua imatge personal, ha arribat a publicar vídeos amb 1,5 milions de visualitzacions.
La seua manera de comunicar-se, pessimista i amb una certa intenció humorística l’ha fet famosa fins i tot com a dj i conferenciant. Quesada assegura que en Youtube no son els vídeos els que et fan guanyar diners sinó les actuacions que s’aconsegueixen fora gràcies a la repercussió d’aquesta xarxa que, segons les dades de la companyia, entre 2007 i juliol de 2016, havia pagat ja 2.000 milions de dòlars per drets d’autor als creadors dels vídeos.