mar i muntanya / OPINIÓN

De turisme i religió

20/03/2018 - 

Just acabades les falles i el dia del pare en breu tindrem més festes que celebrar. Enguany Setmana Santa cau al març i diumenge de Pasqua i Resurrecció el primer d’abril. I això vol dir que si el temps acompanya potser la temporada turística començarà una miqueta més aviat. Locals i forasters gaudiran -alguns potser descobriran per primer cop- les cofradies i processions de penitents. També hi haurà en alguns pobles escenificacions teatrals de caire religiós com la Passió, Mort i Ressurecció de Crist. De fet, a Dénia enguany aquesta obra es representarà per primer cop en un espai públic -la Plaça del Consell-. Ondara també tindrà la seua Passió que com ja és habitual es desenvoluparà en diverses localitzacions del casc urbà. Aquests són espectacles que uneixen els conceptes cultura, tradició, religió i arrelament popular.

Pel que fa a Calp podem dir que les processions de la Setmana Santa s’han convertit en un esdeveniment turístic, a la par que religiós i cultural. I és que deixant de banda la devoció i el fervor de les cofradies i les parròquies, aquestes festes són un recurs atractiu de cara als visitants.

Sant Vicent Ferrer i Teulada

Canviant de registre però mantenint-nos en el tema de la fe cristiana i el turisme religiós cal ressenyar la importància d’un darrer fet. I és que Teulada ha creat recentment un centre d’estudis sobre Sant Vicent Ferrer amb el que vol atraure religiosos, investigadors i pelegrins. Una iniciativa que veurà la llum el proper 5 d’abril, dia en què està previst s’inaugure el Centre d’Estudis Vicentins. Justament aquesta data coincideix en l’inici de l’any jubilar del sisé centenari de la mort del sant valencià.

Sant Vicent Ferrer és el patró de Teulada-Moraira. Els habitants del poble el veneren d’ençà la visita que li va fer a la seua germana Constança el 1410. De fet, el Centre d’Estudis Vicentins s’ubica en la que fòu la casa de la germana del religiós, que està situada en el conjunt històric del casc antic -la Teulada gòtica amb restes de muralla-, una zona declarada Bé d’Interés Cultural (BIC). El centre comptarà amb una biblioteca amb bibliografia del sant i de l’època, i també amb una sala d’exposicions amb una col·lecció iconogràfica de prop de tres-centes escultures del frare dominic.

Relíquia, ruta vicentina i pelegrinatge

El turisme religiós té com a eix fonamental la fe. Els pelegrinatges a ciutats santes o a indrets de veneració de sants o llocs sagrats suposen una interessant especialització en el sector turístic. I en aquest sentit Teulada vol impulsar encara més la seua ruta vicentina. El centre d’estudis i la relíquia d’un fragment d’os d’una de les costelles del sant fan factible aquesta oportunitat.

Un dels primers a visitar el nou centre fou el bisbe de Vannens (França), ciutat on el sant va morir i  on està enterrat. A principis de març va estar a Teulada amb 44 pelegrins que seguien les petjades en vida de Sant Vicent Ferrer.

La Ruta Vicentina de Teulada proposa recòrrer les petjades del mestre dominic en el municipi, fent un repàs a la història, les llegendes i la devoció dels seus habitants. Arrels cristianes, arquitectura i paisatge. Des de l’església fortalessa de Santa Caterina del S.XVI que alberga la relíquia del sant, fins a la plaça del Porxe i la Casa de Constança Ferrer, passant per l’ermita de Sant Vicent Ferrer (enguany es commemora el 225 aniversari de la seua construcció). Sense oblidar la Creueta de l’Ave Maria que assenyala el punt on va beneir el terme municipal o l’ermita de la Font Santa, on segons conta la llegenda, va fer brotar una font en tocar una pedra amb el seu bastó.


Glossari:

Relíquia: allò que queda d’un sant o allò que, per haver estat en contacte amb ell, és digne de veneració.

Pelegrí: persona que fa per devoció un viatge a un santuari o a un lloc venerat per una religió.


next
x