DE CATEGORIA

Coses que segur faràs este Nadal i encara no ho saps

12/12/2017 - 

VALÈNCIA. Gola en el sopar de Nadal, Luxúria en la roba interior roja de Cap d’any, Avarícia volent que et toquen tots els premis de la loteria, Ira amb les converses sobre Catalunya, Enveja quan comproves els regals que els han fet a alguns amics o familiars, Supèrbia quan fardes d’haver sopat gambes de Dénia o el millor corder que mai haja tastat ningú, i Peresa quan al segon dia de l’any nou hages abandonat els desitjos que havies fet. Els set pecats capitals són habituals en un període de l’any on sempre complim els mateixos 10 manaments. Perquè hi ha certes coses que de segur faràs estos Nadals.

1.- Comprovaràs que no t’has fet ric en la loteria

O igual sí, no és el cas de matar la il·lusió abans que arribe el sorteig. Però les estadístiques diuen que si no eres Carlos Fabra, el més fàcil és que no ens toque res de substancial. Tot i això, tots tenim a la cartera algun dècim o alguna participació que ens han “obligat” a comprar amics, familiars o coneguts. Resulta curiós que per a comprar loteria o per a beure alcohol alguns no miren pèl, i en canvi per a un llibre la gent s’ho pensa i repensa com si es tractara de firmar una hipoteca. Vos toque o no algun “pessic” una cosa està clara: “la millor loteria, el treball de cada dia”.

Foto: EFE

2.- Parlaràs de Catalunya

Si la conversa la tens amb algun cunyat igual acaba pegant-te malament el sopar de Nadal. Però amb les eleccions a la Generalitat de Catalunya el dia 21 de desembre, el clàssic de futbol Madrid – Barça el dia 23, i la taula plena de cava, és impossible evitar el tema més polèmic dels últims anys. I en estes converses l’equidistància no és una opció, l’única eixida possible és “pegar foc o fugir”.

3.- Intentaràs quadrar agendes per a fer un sopar

Quan escoltes la pregunta “quin dia podeu quedar per fer un sopar de Nadal?” Fica’t a tremolar. És pràcticament impossible que hi haja una data que li quadre a tot el món. Intentar fer un sopar d’amics enmig de tants compromisos laborals, familiars i vacacionals és més complicat que ficar d’acord a Francisco (el cantant) i a Giuseppe Grezzi.

4.- Gastaràs més diners dels que toca per compromís

Què li compre a ma mare, a mon pare, al meu germà, a la meua parella, al meu sogre, al meus fills...? Preguntes que tenen com a resposta universal la despesa de molts euros. Per a la majoria de la gent el pressupost és limitat, i per tant les opcions també. Així que per als regals als familiars majors de 50 -en els xiquets hi ha més varietat- acabem caient en els mateixos tòpics tots els anys: un perfum, una bossa, un mocador, una camisa, unes sabates, un pijama, una cartera, un xicotet electrodomèstic o alguna cosa tecnològica. L’aeioú dels regals per compromís.

5.- Fingiràs que t’ha agradat un regal que no t’agrada

Una altra cosa que faràs és fingir una alegria immensa quan et regalen un pijama, perquè tu que dorms només en roba interior diràs “m’encanta, que bé, és preciós, esta nit mateixa l’estrene, has encertat de ple, em feia falta un pijama...” i en el que tardes a arribar a casa ja estàs guardant-lo en un calaix, o buscant el tiquet regal per a tornar-lo el sendemà.

6.- Et pegaràs una bona fartà

Potser sigues dels qui es cuiden a l’extrem i compten cada caloria, o potser sigues un Sangonera que s’ho menja tot. Sigues com sigues no podràs evitar pegar-te una bona fartada la nit de Nadal, el dia de Nadal o les dos voltes. Quan ta mare cuina el teu plat favorit, no pots resistir-te i estos dies són d’aperitiu, entrant, primer plat, segon plat, postres, torró, café amb dolços, cava i copa... Normal que l’endemà de la festa milers de valencians comencen a fer dieta.

7.- Faràs promeses que no compliràs

Enguany m’aprime, deixe de fumar, visitaré més a la família, m’apunte al gimnàs i vaig, em deixe l’alcohol... propòsits que duren entre un dia i un mes en el millor dels casos. Perquè el Nadal ens inspira a fer bones accions, ens convida a ser millors persones i ens prepara per a un “2018 molt millor que el 2017”, però després mirem les notícies a la televisió, i ens tornem a la cruenta realitat.

8.- Discutiràs sobre torrons

Esta discussió la tenim tots els anys, “a mi m’agrada més el dur, a mi el blanet, a mi el de crema cremada”, i sempre està qui diu, “a mi dóna’m el de xocolate de Suchard” que de torró té el mateix que el Pare Noel de lapó, res. Perquè amb el torró passa com amb els colors o les tapisseries, per a gustos... I més ara que s’han ficat de moda els torrons ecològics, els de sabors exòtics i inclús els torrons sense sucre, lactosa, gluten, 0.0%, i sense moltes coses més. Que penses “si li lleven tota la gràcia perquè són més cars?”.

9.- Acabaràs de les nadales com Mahoma de la cansalà: fart.

Perquè cal reconéixer-ho: quan has escoltat per enèsima vegada el Tamborilero, fum fum fum, los peces en el río, o Camina Maria, ja en tens prou. Les nadales s’escolten només durant un més perquè fer-ho més llarg seria considerat tortura per l’ONU. Supermercats, escoles, botigues, al carrer, a la ràdio, a l’església... les nadales en hivern són com el reggaeton en estiu, no pots escapar d’ells.

10.- Patiràs amb la família i a la família.

Perquè els familiars són molt patidors, i encara que només els veges de Pasqües a rams, en Nadal toca vore a la família, i escoltar els seus patiments. “Avisa a la mare quan arribes a casa”, “la tia demana totes les setmanes al sant perquè que trobes faena de lo teu, “eixe fill teu està molt prim, dus-lo a dinar a ma casa que li faré putxerets”, “no telefones mai a casa, a vore si crides més a la mare!”, “se t’està passant l’arròs”, “ a vore quan dus a un noviet a estos sopars de Nadal...” o “a vore quan t’animes a casar-te/tindre fills/formar una família, que la iaia vol anar de boda/bateig mentre encara puga” i així tots els anys. Així que paciència, i bones festes.


Noticias relacionadas

next
x