Aquest passat cap de setmana, aprofitant el pont de Tots Sants i la festa deHalloween, Xàbia ha celebrat el seu primer festival de literatura, cinema i fotografia de gènere negre. Fins al poble, conegut pels veïns de lacomarca, per tenir episodis ben negres com el de l'assassinat el 1905 de laminyona del pintor Joaquin Sorolla a mans del seu ex nóvio, o el de 'la Criminala', una xabiera que va acabar amb la vida del seu fillastre, es van aplegar una bona colla d'escriptors. Entre ells el criminòleg valencià Vicent Garrido, que ja es pot dir que gairebé és un fill adoptiu de Xàbia, i queva acudir acompanyat per la sea seva tàndem literària, Nieves Garrido.
De fet, el primer acte d'aquest festival multidisciplinar va fer un gest de complicitat cap als autors ja que es celebrà en dels llocs preferits dels protagonistes de les seves noveles, el local La Trastienda, on els personatges de la inspectora Valentina Negro i el criminòleg Javier Sanjuán acostumen a degustar vins i comentar els seus casos amb els seus amics que, ves per on, són personatges reals, el cap de la Policia Local de Dénia, la seva dona, i el propietari de l'establiment, Joan Planelles. Tots tres hi eren a la presentació. Per acompanyar la vetllada es va crear, a més, un còctel especial anomenat 'Valentina Negro' i que era ben roig com la sang, amb un toc devermut, ginger ale i gingebre.
També es desplaçaren fins a la vila autors coneguts autors del gènere com Toni Hill, i escriptors valencians i catalans com Carlos Aimeur, Felip Bens, Anna Moner, Josep Franco, Núria Cadenes i Jordi Fabregat. A destacar que hi hagué negror per tothom, tant en valencià com en castellà.
Menció apart fou la presència del periodista denier Toni Reig, que presentà 'Històries de crims i criminals de la Marina Alta', que de ficció té ben poc. L'obra va aconseguir el I Premi d'Investigació i Assaig Antoni-Lluís Carrió i Artigues de l'Institut d'Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA), i és un recull dels crims més esgarrifossos que han tingut lloc aaquesta comarca entre el 1884 i el 1932.
No cal dir que la nostra és una terra de pasions i crims. La història negra d'Espanya té un capítol important a les terres de Llevant. Potser la lluna de València té quelcom a dir. No cal anar molt lluny per recordar que l'any passat a Ondara es va trobar el cos d'un home de Dénia que estava esquarterat. I si volen misteri i bruixeria tenim l'ossamenta humana llençada des del Penyal d'Ifac, o la història dels nazis que van venir a viure a la Marina amb luxes i total impunitat.
Només cal aplaudir la iniciativa de 'Xàbia Negra', que ha barrejat cultura i turisme i on hi ha hagut taules rodones d'autors, fireta del llibre, exposicions fotogràfiques, contacontes de por, projecció de curts i películesdel gènere, i fins i tot rutes teatralitzades com la de la història de 'La Criminala', que va recrear en un relat curt l'escriptor i periodista Bernat Capó ja fa trenta anys.