X AVISO DE COOKIES: Este sitio web hace uso de cookies con la finalidad de recopilar datos estadísticos anónimos de uso de la web, así como la mejora del funcionamiento y personalización de la experiencia de navegación del usuario. Aceptar Más información

gal·la celebrada a castalla

'Vindrà la mort i tindrà els teus ulls' d'Urbà Lozano, guanya el premi Enric Valor 2016

21/03/2017 - 

CASTALLA. Vindrà la mort i tindrà els teus ulls, d'Urbà Lozano Rovira és el títol de l'obra guanyadora del Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2016, que convoca anualment la Diputació d'Alacant. Així s'ha donat a conèixer aquesta nit en el transcurs de la primera gala celebrada per a commemorar el certamen, que ha tingut lloc a Castalla.

El diputat de Cultura César Augusto Asencio, qui ha anunciat la novel·la guanyadora, ha destacat la rellevància d'aquest premi que “és molt important per a la Diputació d'Alacant, ja que ofereix als autors l'oportunitat de publicar els seus treballs i serveix per a estimular i difondre la creació d'obres literàries en la nostra llengua”. A més, ha manifestat la intenció del Govern Provincial de donar continuïtat a aquesta celebració, que confereix més notorietat i rellevància al premi, i confia a seguir organitzant la gala en edicions successives en la terra natal de Valor, una iniciativa que serveix també d'homenatge a l'insigne escriptor.

Asencio ha volgut ressaltar així mateix la implicació en el certamen de la Càtedra Enric Valor de la Universitat d'Alacant, representada per Joan Borja -qui ha conduït la gala-, i de l'Editorial Bromera, així com la participació de l'Ajuntament de Castalla en l'organització de l'acte. En aquest sentit, l'alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, ha expressat la seua gratitud a la institució provincial per impulsar aquest vincle de col·laboració que posa en valor el patrimoni cultural del municipi.

Per la seua banda, Lozano, autor premiat, ha enaltit la figura d'Enric Valor com a referent de la literatura en valencià i ha afirmat que “guanyar aquest premi és un estímul important, doncs té un consolidat prestigi i participen autors de renom. A més, poder publicar l'obra en Bromera és un altre al·licient d'aquest guardó, ja que tinc la major part de les meues obres en el seu catàleg i em sent ben tractat per aquesta editorial”.

El jurat ha estat compost per Asencio, Rafael Poveda -escriptor i etnoleg-, Rosa Llorens –llicenciada en Geografia i Història-, María Ángeles Francés –doctora en Filologia Catalana-, Isabel Marcillas i Gonçal López-Pampló –tots dos professors de Filologia Catalana en la UA i la UV, respectivament. La secretària del jurat ha sigut Mª José Argudo.

En aquesta edició han concorregut un total de 19 novel·les, una més que l'any anterior; 13 procedents de la Comunitat Valenciana -una d'Alacant, nou de València i tres de Castelló-, tres de Barcelona, una de Lleida, una de Tarragona i una de Girona.

L'obra guanyadora de l'Enric Valor 2016 parla, en paraules del seu autor, de la possibilitat de conjuminar l'arrelament a la terra i la voluntat de l'universalisme. El protagonista torna al poble després de passar mitja vida a Sicília i, encara que al principi se sent un estrany, acaba descobrint que la pàtria de cadascun té poc que veure amb himnes o banderes, sinó que més aviat està lligada a la gent que ens envolta. Compon una espècie de memòries on no falten fets sorprenents que ha ocultat durant tota la seua vida i que solament ara, gràcies a la intimitat que li proporciona el dietari, s'atreveix a revelar.

Lozano Rovira va nàixer a Alginet (València) en 1967, és llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat de València i actualment treballa com a professor en un Institut d'Educació Secundària de Bunyol.

En la seua trajectòria literària abunden reconeixements com el Premi Vila de Puçol, rebut en 2005 per la Màquina ronca; el Premi Vila de Teulada 2006, per Femení singular; o el Premi Constantí Llombart-Ciutat de València 2007, per Plagis.

Noticias relacionadas

next