CASTELLÓ. A l'igual que les figures de les pintures rupestres del barranc de la Valltorta transmeten una manera d'entendre el món dels habitants del neolític, l'actual dibuix de les muntanyes del seu voltant dissenyades també per les mans de l'home, amb zones abancalades plenes de cultius de secà i diversos camins on la pedra en sec s'erigeix com a protagonista, també expressa una forma de viure de la societat de finals del segle XIX i del conjunt del segle XX. Un sentiment que està condensat en D'Armela, una empresa nascuda i ubicada a Tírig l'any 2017 i que aposta per donar-li un valor afegit als productes del secà com les ametlles o l'oli. La companyia defineix els ametlers i les oliveres com a testimonis d'on venim, però també innova i ofereix aliments fermentats basats en plantes.
El seu cap visible és Ferran Monferrer, qui explica que D'Armela "és un projecte familiar lligat al territori que té la seua producció al mas d'En Torres", el qual ha arribat fins ara "després d'una història d'adaptació i de reinvenció i que sobretot té com a objectiu consolidar Tírig com a lloc de residència i on viure". Així, D'Armela és una iniciativa "amb la qual volem combatre la desertització i la despoblació, ajudant a mantindre els cultius i la biodiversitat del Maestrat", assenyala Monferrer.
29 hectàrees, 150 oliveres i 6.500 ametlers. No són només xifres, són la base de l'empresa que dirigeix Ferran i amb la qual, segons diu, "hem passat de moure tones a tractar cada grapat dels nostres productes amb la delicadesa dels artesans". Perquè el fet diferenciador de la firma és la seua vocació de transformar i donar un valor afegit en el seu obrador als productes que venen de la terra per a ser consumits a la taula directament de mans del productor.
18 referències creades a partir d'ametla i oli
Actualment, Monferrer i el seu equip elaboren de forma artesanal al seu obrador 18 referències creades a partir d'ametla i oli, que són la base de l'empresa. Un exemple de la seua producció són les cremes d'ametla -una natural i una altra torrada-, dos patés vegans -un de crema d'ametla amb tomata seca i l'altre amb olives-, quatre tipus d'ametla marcona torrada, sis tipus d'oli condimentats amb diferents espècies i herbes i quatre formatges vegans de recent creació. Monferrer explica que el formatge vegà "és un producte que té com a base principal l'ametla, l'arròs i els cigrons, i encara que el sabor obtingut després és molt semblant al del formatge gràcies al procés de fermentació i al resultat final de la digestió de les bactèries que participen en ell, la textura no té res a veure".