Valencia Plaza

acidesa valenciana

D’horaris i demés bogeries

Com ja deuen saber molts dels lectors, el meridià de Greenwich passa per Castelló de la Plana i això significa que geogràficament el territori valencià cau en el mateix ús horari que el Regne Unit. En la pràctica, però, estem emprant l’horari de Berlin sense estar en la mateixa longitud. Saben vostès per què? Doncs perquè en 1940 el dictador espanyol va decidir que havíem de tenir la mateixa hora que els seus aliats nazis. La notícia és que l’any 1978 aquesta decisió es va donar per bona. Tanmateix Portugal si que utilitza l’ús horari d’acord amb la seua localització geogràfica.

El resultat és que funcionem amb un horari que va una hora per davant de la nostra hora solar i això influeix en cóm ens organitzem com a societat així com a nivell empresarial. Cal també afegir a aquest embolic l’existència de dos horaris: un d’estiu i un d’hivern, amb la suposada pretensió de l’estalvi energètic que ja hi ha molts experts que ens diuen que no és tal. La conclusió és que organitzativament estem convertint coses que són relativament senzilles en complicades. Si fem un símil amb la cuina, podem dir que per cuinar un plat exquisit són tan importants els ingredients com la manera en que els combinem. Quan parlem de dirigir una empresa i per extensió del nostre sistema econòmic passa alguna cosa pareguda, tan important són els factors dels que disposem com la manera en la que els utilitzem. El cóm importa i pot marcar la diferència com be assenyala la teoria de les capacitats dinàmiques de David Teece. Per tant, la nostra capacitat de generar valor afegit (diferència entre el valor del que es produeix i el cost de produir-ho) depèn en part de cóm ens organitzem per a produir: és a dir dels horaris.

Tothom coneix dades en referència al nombre d’hores treballades i sabem que per terme mitjà a l’estat espanyol es treballen més hores que en la majoria de països del nostre entorn i que la jornada laboral s’allarga molt més. Això es deu al predomini de jornades partides amb una parada per dinar més llarga que a altres països. Aquesta manera d’organitzar-se té un cost en termes de productivitat, ja que la segona part de la jornada (després del dinar) és molt menys productiva que la primera. Totes aquelles persones que hem fet estades per treball a altres països sabem que és molt més eficient la seua manera d’organitzar-se perquè permet ser més efectiu, fent més coses amb menys temps i a més no arribes a casa cansat com ho fas ací.

Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo