Valencia Plaza

enfarinats

Alfonso Martínez, el forn on escollir és una odissea

  • Kike Taberner

Entrar pel piso empedrat del carrer Ercilla al Forn Alfonso Martínez és entrar en la indecisió, és difícil triar entre tant de producte, els ulls no saben on mirar, és tot un repte comprar només una cosa. L'oferta és sorprenentment extensa per a ser un forn amb un espai tan reduït. Entra un client, tot seguit un altre, es forma cua, anoten una comanda per a Sant Donís, i despatxen sense descans tota classe de pans i dolços. Les responsables d'este negoci que enguany ha complit 135 anys són les germanes Martínez Chanzá, quatre germanes, Laura, Cristina, Sonia i Mari Carmen. Elles són la quarta generació de forners, que continuen la tradició familiar que començaren els seus besavis a Alcàsser, els iaios al carrer Jorge Juan, i els seus pares Alfonso i Carmen - que era la fornera - fa ja vora 60 anys en el carrer Ercilla, al costat del Mercat Central. Al principi "només es feia pa blanc, integral i pa pesat, que encara el demana molt la gent major, però fa uns 35 anys introduirem el pa integral de panses i anous" ens comenta Laura, que ja no sap ni quantes varietats de pa oferixen "ara tenim de formatge, d'espelta, multicereals, de farina de kamut, de cúrcuma, amb alfàbrega i oli ecològic..."

Entra una clienta i ens ajuda ben poc a triar, "està tot molt bo", tot seguit una senyora ens comenta "has de tastar-ho tot, perquè tot està bo" mentre es demana un entrepà xicotet per a esmorzar. Un altre habitual, Mariano, tampoc ens trau de la nostra indecisió "tot ho fan perfecte, i el millor és el tracte", però afegix "jo vinc des de menut, des que tenia monyo - ara està pelat - i el que més demane per horari són les empanadilles". De botifarra, de pollastre al curri, de pisto i algunes amb farina d'espelta, simplement per a tastar-les totes caldria anar a menjar-ne empanadilles (pastissets salats) quinze dies seguits. Encara que Laura ens confessa que el que més fama tenen són "els croissants, ve molta gent a propòsit pels croissants, i també les mones i panquemaos, i les valencianes de carabassa, i les trufes són espectaculars, i els pastissets de moniato, i també..." Si eres un poc llèpol, estás davant del teu paradís, si eres de les persones que dubta, mai està segur del que vol i vacil·la, este forn és una bona manera de ficar-se a prova.


Recibe toda la actualidad
Alicante Plaza

Recibe toda la actualidad de Alicante Plaza en tu correo