Hoy es 21 de noviembre

Mar i Muntanya. 139  / OPINIÓN

Tenir cura

4/06/2019 - 

Al juny, l’estiu no és lluny’

Comença el mes i la calor no para. Les temperatures superen els trenta graus i en ciutats com Dénia es comença a sentir ben bé la humitat pròpia de la temporada alta. Obris el balcó de casa pel matí i al migdia toca tancar-lo perquè sinó no hi ha qui respire dins. Es nota la xafugor. Els peus s’inflen i costa dormir. 

Ja tenim doncs l’estiu a tocar. Els turistes ja van arribant. Els comerços comencen a respirar. Encara fa gust passejar. No hi ha aglomeracions. I just per això, és moment de fer prevenció. De curar-nos en salut. I evitar mals majors.

Al camp i a la muntanya neteja de camins rurals, prohibicions de cremes agrícoles en sòl forestal. I sobretot atenció en aquelles zones on el risc d’incendi és elevat. Evitem les negligències i tornem a concienciar. Més del vuitanta per cent dels focs que s’inicien al nostre territori tenen com a causant a l’ésser humà.

I si ens anem al litoral, no per mullat deixa de ser complicat. Sobretot si parlem de zones que tenen un interés i una bellea especial. A vegades cal protegir per continuar gaudint. Parlem per exemple d’una cala com la de l’Ambolo a Xàbia, un paradís natural que pateix perill de desprendiments del penyasegat. Contra això és complicar lluitar. És natura pura. I per evitar mals majors i accidents indesitjats, si cal tancar-la, doncs es fa. Tot i que sempre hi ha qui algun espavilat al qual li fa igual tot. En aquest sentit, des del consistori fins i tot han hagut de posar valles de protecció, per recordar de forma òbvia que està prohibit passar. A veure si fan cas.

També hem hagut d’arribar a extrems restrictius amb d’altra joia de la corona litoral, la Cova Tallada, ubicada a la reserva del Cap de Sant Antoni, entre Dénia i Xàbia. Un indret que cada estiu es massifica d’amants de la natura i l’esport, amb centenars de caiacs, motos d’aigua i embarcacions fondejades des de la mar, i també amb senderistes que hi volen accedir des d’un enrevessat camí. Enguany però, la Generalitat finalment ha decidit posar fre i limitar el seu accés. El tope diari a la cova comença el 15 de juny. Desde llavors i fins el 30 setembre només podran accedir 370 persones a peu i 112 en caiac, distribuïdes això sí, al llarg del dia en diferents visites guiades. De fet serà obligatori reservar, ja que com a màxim d’una mateixa tongada només hi podrà haver-hi 71 visitants. Adéu a una excursió improvitzada per descobrir tot el que la cova pot amagar. 

Hi haurà qui es pose les mans al cap, però és que aquest indret gairebé moria d’èxit cada any. I clar, tanta assistència, amb cues i tot, posava en perill la seua conservació. Cal recordar que aquesta meravella de la natura era envaïda, dia sí i dia, també provocant més d’un accident i successius maldecaps. 

Cal tenir cura, anar en compte i vigilar. No siga que un dia d’estos tots aquests tresors queden definitivament malparats. La Cova Tallada és un espai privilegiat conegut pel seu alt valor paisatgístic, històric i patrimonial. Només dir que segles enrere va ser una pedrera des d’on es treia pedra tosca amb la que es va construir l’església fortalesa de Sant Bertomeu de Xàbia, els molins de vent, i fins i tot alguna part del Castell de Dénia. També s’han trobat vestigis arqueològics, sense oblidar el graffiti d’època en llatí on es pot llegir que el rei Felip III va estar allí el 1599. 

La llista és llarga d’espais i béns a protegir. Poseu vosaltres mateixos els noms…

next
x