Hoy es 24 de diciembre

mar i muntanya / OPINIÓN

SOS Xylella. Comença la plaga?

4/07/2017 - 

Males notícies per als llauradors. El bacteri Xylella fastidiosa ha pegat el bot de les Illes cap a la Península, i en concret cap a la província d’Alacant. La primera detecció d’aquest perillosa bactèria s’ha detectat en una plantació d’ametllers al municipi de Guadalest, a les muntanyes de la Marina Baixa. Els arbres que tenien més de trenta anys s’han d’arrancar i destruir per mirar de controlar aquest brot que comporta una greu preocupació per tots aquells que treballen el camp. També s’ha de talar iarrancar tot el que hi ha al voltant -vegetal- en una distància de 100 metres a la rodona. No ens hem de quedar curts en prevenció. El risc és alt. 

El perill ronda ara sobre els ametllers, les oliveres i fins i tot tarongers i alguns tipus de prunera. En concret la Xylella pot arribar a afectar a més de trescentes tipus de plantes i arbres i ja ha provocat estralls a Itàlia i a les Balears on s’ha cebat especialment amb les oliveres

Si es confirma que el tipus de bactèria ésXylella de la varietat ‘fastidiosa’ els llauradors que hauran d’anar més en compte són els que tenen vinyes i ametlers. És a dir, el gruix de la nostra economia agrària, almenys a la comarca de la Marina Alta. Això vol dir que el nostre paisatge agrari està amenaçat i que cal veure com la Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient afronta aquesta amenaça real. A Eivissa, la Xylella Fastidiosa de la subespècie ‘pauca’ -la més agressiva- ha infectat a més de mig centenar d’oliveres.

Cal ser conscients que si el brot s’escampa (no només per la Comunitat Valenciana sinó també a la resta de la Península) l’efecte pot ser demoledor, sobretot a nivell econòmic pel que fa a les collites.

De moment en tot el radi d’acció ja s’han realitzat, tant en la parcel·la afectada com en el 100 metres posteriors, tractament insecticides contra els insectes que poden trasmetre la malaltia. Ara cal que, tal i com marca la normativa europea, es cree un cercle de 10 quilòmetres desde el punt zero del brot on cal posar especial èmfasi en realitzar tota mena de controls i anàlisi per tal d’evitar que la Xylella puga trobar nous llocs on pot esdevenir letal. És imprescindible la col·laboració dels agricultors -que són els que més se la juguen-. De fet en aquest primer brot peninsular fou el mateix llaurador qui va fer l’avís al desembre en adonar-se que els seus ametlers no feien bona pinta i la collita havia minvat. El tercer mostreig fet al juny va alertar del mal. Altres mostres d’oliveres arreplegades al voltant de la parcel·la infectada van donar negatiu. S’ha d’extremar a més el control en els vivers i centres de jardineria que hi ha a la contornada de Guadalest.

Si ben és cert que el govern valencià va incrementar les mesures de control al novembre de 2016 arran de la detecció dela Xylella a les Illes Balears la veritat és no s’ha pogut evitar aquest primer brot. Ara cal lluitar perquè no s’extenga. En aquest sentit davant qualsevol sospita de tindre una planta infectada allò més recomanable és avisar al servei de sanitat vegetal de la Conselleria. 

No oblidem la Filoxera

Aquestes bactèries no es poden menysprear. Sense ànim de ser alarmista només cal recordar la gran repercussió per a la nostra història i economia que va provocar la plaga de la filoxera en el cultiu de la vinya i el comerç de la pansa a finals del S.XIX i principis del S.XX.

next
x