ALCOI. La 'fúria' i el reclam per un tipus de moda respectuosa amb el medi ambient es fa escoltar més que mai. Un gran exemple d'aquesta filosofia de l'anomenada slow fashion es troba a Alcoi. És Loobo, una marca de roba ecològica feta per a homes que va ser reconeguda com a Millor Projecte Ecosostenible en la huitena edició del Concurs d'Empreses i Projectes Empresarials Emprenedors de la Mancomunitat de l'Alcoià i el Comtat, celebrat l'any passat al municipi d'Agres. "El llop s'encarrega, d'alguna manera, de regular l'equilibri natural, amb altres espècies, per això és el nostre símbol". Andrea Pérez i Aarón Moncho són els 'cuidadors' de l'empresa. Dedicats al món digital i marketing (ella) i al disseny (ell) es van llançar a aquesta aventura d'emprendre sense dubtes. "Cadascun teníem els nostres coneixements en la matèria i vam voler unificar-los per treure un projecte endavant", explica Aarón. Com a amants i coneixedors de la naturalesa, tenien clar que la marca de roba havia de ser sostenible i "de qualitat". Una proposta ecològica -feta amb cotó orgánic- que ja ha donat a conèixer la seua primera línea de samarretes, els 'polos' de l'edició limitada que porta per nom Aullido. "És un model únic que hem tret al mercat fa unes setmanes, encara que treballem en una nova línia, que també volem que siga exclusiva", detalla Andrea.
"Intentem fugir de la producció en massa per veure com respon la gent. En aquesta filosofia 'slow', quan finalitze la vida útil, poder reutilitzar la peça, -100% reciclable-, contribuint a l'economia circular", afegeix Aarón, en aquesta línia. D'aquesta manera, la seua tenda online aglutina tots els avantatges d'un espai físic. "Tenim els enviaments i devolucions gratis per facilitar al client que puga provar-se la peça", expliquen. A més, com no podia ser d'altra manera, treballen amb kilòmetre zero. "La matèria primera es teixeix ací en Alcoi. La resta del procediment queda, com a molt, a 20 kilòmetres", reconeixen. L'objectiu: recolzar el comerç local i de proximitat. "La diferència amb empreses homòlogues és que el nostre cotó és confeccionat a Espanya, intentant reduir el consum de petroli en el transport, entre d'altres", comenta al respecte Andrea.
"El premi de la Mancomunitat ha estat un impuls per part dels medis de comunicació i per l'aportació econòmica; és una forma de reconèixer que la feina que estem fent va per bon camí, que està ben enfocada", assegura Aarón. "Quan es van assabentar, teníem el projecte mig escrit i era la millor manera d'acabar de definir-lo i donar-li una viabilitat", explica. I, malgrat la pandèmia i tractant-se d'un projecte jove, la marca de roba ecològica per a home Loobo no es tanca de cara a un futur més o menys proper. "Gran part de la moda està enfocada en la dona, nosaltres sabem que l'home no és el gran consumidor, però hi ha mercat. Pot ser un inconvenient, i no, ja que en el nostre cas hi ha menys competència, encara que no descartem fer alguna línia amb peces unisex més endavant", avança Andrea. De moment, allò segur és que els valors es poden vestir de la millor manera possible i 'cultivar' a la mateixa pell de forma ergonòmica, sua i còmoda, sense agents tòxics, amb teixit certificat sota la normativa OEKO-TEX Standard 100 i BCI Better Cotton Iniciative. I tot això és Loobo.