Hem de tindre una identitat clara i diferenciada per no quedar diluïts en un món global.
L’altre dia xerrant amb el llaurador de Gata Xavier Mulet em va descobrir les bondats de l’Associació Sociocultural Mercat del Riurau de Jesús Pobre, un compendi d’artesans, veïns, i llauradors que cansats d’aquest món global en crisi perpètua cerquen una nova manera de viure més en connexió amb els valors de sempre de la nostra terra. Un món local, de proximitat, lligat al camp, al poble, una utopia, o no, que permet mirar endavant amb il·lusió però amb molta feina a fer. De fet, aquests enamorats de la nostra la cultura, entorn i patrimoni pretenen engegar un procés de reflexió sobre aquesta societat en la que vivim, sobretot en aquests temps tan bojos.
En aquest sentit, un any més, aquest febrer han organitzat una nova edició del cicle de xerrades ‘Crisi global, solucions locals’ que té com a objectiu abordar la crisi del sistema i aportar sàvia nova, és a dir, experiències properes, positives i lligades a la terra, al territori. Idees que puguen servir per reforçar els vincles d’aquells que formen part d’aquesta comunitat-comarca des d’una perspectiva local, més justa i solidària.
És a dir, alternatives locals enfront un món global en crisi constant. El cicle enguany es dividirà en tres xerrades que abarquen la Marina Alta en clau de passat, present i futur i que es celebraran els dissabtes 2, 9 i 16 de febrer al capvespre a la seu de l’Ajuntament de Jesús Pobre. En la primera la presidenta de l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta (IECMA) i arxivera de Dénia, Rosa Seser, farà un recorregut per la història de la Marina. El dissabte següent, en clau de present, el periodista Francesc Arabí, moderarà l’acte on particparàn els representants de diversos projectes engrescadors de la comarca com Vicent Morera, president de la unió cultural d’amics de la Vall de Gallinera o Carles Hostalet del Mercat del Riurau que parlarà del projecte de l’associació per tal de reintroduir el cultiu de blat a la Marina recuperant a més bancals abandonats. La darrera xerrada, ja en clau de futur, comptarà amb la presència del periodista i documentalista David Segarra que presentarà dos documentals sobre crisi global, solucions locals. El primer, més proper, sobre l’Horta de València i el segon sobre el col·lapse de la indústria a Detroït, bressol del motor als Estats Units.
Amb aquest tipus d’activitats l’Associació Mercat del Riurau persisteix en el seu afany per tal d’impulsar l’economia i la consciència local, defensant així la cura del territori i la tradició agrícola que acompanya la nostra història, patrimoni i paisatge. Un ADN llaurador que es nodreix d’identitat i entorn i d’una economia i un territori que es retroalimenten i no es fan la guitza. Exemples clars els tenim amb el conegut mercat de la Terra que cada diumenge té lloc al Riurau de Jesus Pobre i que dóna suport als xicotets agricultors i productors de la zona, o amb projectes com el de la recuperació del blat que pretén aconseguir una farina tradicional de qualitat de llavors autòctones. Una perfecta simbosi que enllaça arquitectura, agricultura e història. Només cal fer una ullada i passejar a la vora dels antics molins de vent que encara es conserven -millor o pitjor- a Jesús Pobre, Gata de Gorgos, Xàbia o Pedreguer, i que deixen empremta sobre com aquesta zona de la Marina va arribar a ser el graner de la comarca.