Hoy es 19 de enero

amb el suport del Consorci de Museus

Les escultures unflables de l’alacantina Olga Diego arriben a Taipei

9/04/2019 - 

ALICANTE. Les escultures unflables amb què Olga Diego va recrear un jardí de les delícies al Centre del Carme s’exhibeixen aquests dies a Taipei (Taiwan) amb el suport del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. La instal·lació Jardín autómata, de l’artista alacantina, participa juntament amb les obres de diversos artistes internacionals en el Treasure Hill Light Festival 2019, un festival d’art i innovació que contribueix al fascinant paisatge salvatge de Taipei.

Motivats per l’entorn natural del Treasure Hill, el festival constitueix un paisatge artificial, amb objectes de plàstic reciclats i llums de neó, on l’aspecte primitiu i el civil coexisteixen, per a crear una utòpica terra de la felicitat. Jardín autómata és una instal·lació gegantina formada per 60 escultures unflables-electròniques inspirades en els bells, extravagants i suggeridors personatges de El Bosco.

En aquesta instal·lació, éssers humans nus gaudeixen, juntament amb animals de totes les espècies, d’un món de plaer sense límits. Un món suggeridor on també trobem belles aus, peixos i fruits exòtics. Aquests elements són els que apareixen en ‘Jardín autómata’, un laberint de grans cossos translúcids que suggereixen una existència màgica. Diferents humanoides, quadrúpedes i personatges híbrids són suspesos en l’espai de la sala en una composició aèria i en continu moviment, mentre altres unflables es troben posats en terra recreant escenes més terrenals i libidinoses.

L’artista ha assenyalat que per a ella una terra de la felicitat seria un lloc on no existisca la discriminació cap a les dones, o cap a qualsevol persona per la seua condició sexual o raça, un lloc on les persones no maten o infligisquen patiment als animals amb impunitat. “Crec que aquesta terra de la felicitat és possible perquè pense que la intel·ligència pot véncer l’egoisme”, ha manifestat Olga Diego.

Així mateix, l’artista ha explicat que “darrere de l’obra de El Bosco, que tan atractiva ens resulta hui, trobem una crítica al pecat. Convertits en una societat capitalista incapaç de modular un respecte pel medi ambient, patim d’un malbaratament desmesurat, i és en aquesta luxúria consumista on mostrem el nostre immens pecat, el plàstic”.

El director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha destacat el suport a la projecció internacional que s’està donant des de la institució cultural valenciana “perquè artistes de la nostra Comunitat puguen desenvolupar el seu treball en altres contextos i en contacte amb altres creadors, amb la qual cosa es generen noves oportunitats i es contribueix al dinamisme de la creació actual”.

En aquest sentit, Pérez Pont ha recordat que “Treasure Hill - Taipei Artist Village és una de les institucions amb què estem col·laborant perquè creadors de la Comunitat Valenciana puguen gaudir de la seua residència artística a Taipei, a través del nostre programa ‘Cultura Resident’. Pròximament l’artista i antropòleg valencià Juan Fabuel Robledo es traslladarà a la capital de Taiwan per a desenvolupar el seu projecte ‘Empirescapes’”.

Residències internacionals

Actualment, Cultura Resident té sis convocatòries en marxa de residències artístiques a l’estranger: Santiago de Xile i Taipei —que ja s’han resolt—, Hèlsinki, Ginebra i Praga, el termini de presentació de propostes de les quals s’ha ampliat fins a aquest pròxim 16 d’abril; i pròximament s’obrirà una convocatòria per a Lisboa.

Convocatòries obertes

El Programa Internacional d’Artistes HIAP d’Hèlsinki és una organització sense ànim de lucre amb l’objectiu de donar suport a la mobilitat i les possibilitats de col·laboració internacional dels professionals de l’art.

La residència, de tres mesos de durada (de juny a agost), està dirigida a professionals de tots els camps de l’art. Amb una dotació total de 5.700 euros s’ofereixen 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; 1.500 euros per a despeses de producció del projecte i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

Embassy of Foreign Artists (EoFA) (Ginebra) és un programa de residència i un espai per a la investigació i la creativitat interdisciplinària, l’objectiu de la qual és donar la benvinguda i suport als artistes, i facilitar la seua interacció amb l’escena artística de la regió. La residència serà de tres mesos de durada, de juliol a setembre de 2019. Amb una dotació total de 5.700 euros, s’ofereixen 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; fins a 1.500 euros per a la producció del projecte; i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

MeetFactory (Praga) és un centre internacional dedicat a les arts contemporànies i especialitzat en arts visuals, música i teatre. El període de residència serà de tres mesos, entre setembre i desembre de 2019. S’estableix una dotació total de 5.400 euros dividits en: 1.200 euros mensuals, en concepte d’honoraris; fins a 1.200 euros destinats a despeses de producció del projecte i fins a un màxim de 600 euros per a despeses de viatge.

Noticias relacionadas

arte de altos vuelos

Olga Diego y el deseo de volar

Por  - 

Empezó a desarrollarse como artista con plásticos porque quería volar, pero después lo entrelazó con el reciclaje. Muy concienciada con la sostenibilidad, para ella trabajar el plástico era 'pecado mortal'. Pronto entendió que lo que estaba haciendo no era generar nuevos plásticos, sino reutilizarlos. Ahora hace uso de sus creaciones artísticas para suplir ese deseo de 'nadar' en el aire

next
x