Hoy es 22 de noviembre

Presència de meduses a les nostres platges 

La nova versió de Medusapp ofereix més informació sobre la presència de meduses

25/07/2019 - 

ALACANT. L'aplicació Medusapp, és un projecte que han dut a terme dos antics alumnes de la Universitat Politècnica de València (UPV), juntament amb investigadors de la Universitat d'Alacant (UA), el CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d'Immunoal·lèrgies de l'Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD). 

Des del llançament d'aquesta aplicació, ha rebut més de 1.300 albiraments de meduses a les nostres platges, dels quals s'han publicat 909, i també fotos de 402 picadures que es remeten directament a l'Institut d'Investigació Fundació Jiménez Díaz. Amb la nova actualització que han fet enguany, permet a l'usuari rebre més informació i una gamma més àmplia de prestacions. A més a més, la incorporació de noves millores permet la possibilitat de pujar la foto de la medusa des de la galeria d'altres dispositius, no solament amb la càmera del telèfon com permetia l'edició passada. "Ens ho demanaven molt els bussejadors i navegants que no porten el mòbil a l'aigua, però sí càmeres tipus GoPro", apunta Eduardo Blasco, un dels desenvolupadors de l'app.

No solament això, sinó que la nova versió de Medusapp és capaç d'avisar a l'usuari si s'ha produït albiraments de meduses en els últims dies en un radi de 5 Km des de la seua posició, i això pot generar un informe ràpid dels mateixos sobre els mapes de situació. "També és possible consultar els albiraments en qualsevol rang de dates i d'espècies que es desitge", afig Ramón Palacios, un altre dels desenvolupadors de Medusapp.

També s'ha afegit un croquis del cos humà el qual ajuda a indicar la zona de la picada, nous mapes, i també filtres que fan més accessible i amigable la navegació per l'aplicació. "El nostre objectiu és facilitar al màxim l'ús d'aquesta app i que arreplegue tota la informació possible sobre els albiraments de cada usuari", remarca Ramón Palacios

La finalitat d'aquesta Medusapp és la d'advertir de qualsevol albirament d'una medusa i oferir en temps real un mapa dels llocs on se'n detecta la presència. L'usuari pot enviar una foto de l'espècie, en el cas dels albiraments, descriure la grandària estimada així com l'abundància, també pot enviar la foto de la picadura i fer una descripció completa del temps que fa de la picadura o si s'està produint algun canvi en la zona afectada.

Les dades cientificomèdiques sobre les picadures obtingudes són gestionades i analitzades per l'equip del projecte LIFE Cubomed, integrat pels investigadors Cessar Bordehore i Eva S. Fonfria, de l'Institut Multidisciplinari per a l'Estudi del Medi (IMEM) de la UA, i les doctores Victoria del Pozo i Mar Fernández Nieto, del CIBER de Malalties Respiratòries (CIBERES) i el Laboratori d'Immunoal·lèrgia - Institut d'Investigació Sanitària Fundació Jiménez Díaz (IIS-FJD).

La nova versió de Medusapp també té una guia didàctica amb imatges de les principals meduses i una guia interactiva de primers auxilis amb recomanacions en cas de la picada depenent de l'espècie. Tota aquesta informació prové del projecte LIFE Cubomed. Aquest és un projecte en el qual participa César Bordehore, investigador de la UA, juntament amb personal de l'Institut de Ciències del Mar del CSIC de Barcelona

L'expert en Ecologia Marina de la UA recorda que "davant d'una picada de medusa, la primera cosa que hem de fer és eliminar les restes de tentacles amb pinces o una targeta plàstica, sense fregar-hi, i inactivar les cèl·lules urticants que pogueren quedar sobre la pell amb una mescla de bicarbonat i aigua de la mar".

Medusapp està disponible tant per a Android com per a IOS, i funciona tant online com offline per si no hi ha cobertura o es prefereix enviar les dades una vegada captades des de cobertura Wifi.

next
x