Alcoi projecta un futur més verd
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia
ALCOI. La Mostra de Teatre d’Alcoi vol retre-li un homenatge el poble d’Alcoi i als municipis de les comarques obrint el Teatre Calderón amb espectacles programats dins del festival d’arts escèniques, però també en la pre-mostra. Per això, les sessions escèniques arrancaran amb una gran prèvia el 15 de maig amb la representació de Play, un muntatge de dansa per a públic infantil que ha triomfat per tota Espanya i que va obtindré tres premis MAX en 2020. La posa en escena companyia madrilenya, Arcaladanza.
El dissabte previ a la setmana gran de la mostra, també al Calderón, els andalusos d’Atalaya presenten Elektra.25, una companya molt veterana i especialitzada en posar clàssics en escena. L’espectacle en qüestió és una revisió del clàssic grec Elektra (una de les tragèdies de Sófocles) que ja van representar fa vint i cinc anys amb gran èxit en tot el món. De fet, la trilogia d’espectacles Elektra, Medea i Ariadna ha visitat vint països girant per 250 ciutats diferents.
Ja en la setmana gran de la mostra, l’organització ha programat quatre grans espectacles, oberts al públic en general i que obrin els alcoians de La Dependent, el 24 de maig, en el Calderón amb l’obra Icària, de Pasqual Alapont i dirigida per Pepa Miralles. Es tracta d’un thriller del subgènere psicològic amb un segrest molt boig i grotesc amb final incert.
Els andalusos d’El Espejo Negro festeja trenta anys de vida i estrena en Alcoi per a la Comunitat Valenciana Espejismo. Titelles de gran tamany representades sobre un escenari de gran impacte visual. Un muntatge fosc on es registra un acostament al públic sense més artefactes que la marioneta nua, l'espai en negre, la llum i tres titelles.
El 26 de maig, la Mostra d’Alcoi viurà un dels moments més esperats, amb l’estrena en la Comunitat Valenciana de La cabra o qui es Sylvia, de Focus - La Villarroel, per a públic adult. Reediten un espectacle que Josep María Pou dugué per tot arreu des de 2005. En aquesta ocasió, la versió és de Jordi Bosch, Jordi Martínez, Roger Vilà i Emma Vilarasau. Una comèdia desconcertant del nord-americà Edward Albee on es critica l’alta societat i on es descobreixen secrets inconfessables.
La companyia Teatro Clásico de Sevilla revisa l’obra perfectament reconeguda pel públic en general. Un espectacle que estava previst per a la mostra de 2020 i que es recupera per a aquesta edició, considerada una de les obres tràgiques de William Shakespeare més populars i consolidades dins de la cultura general al llarg dels segles. Una oportunitat única de gaudir d’un clàssic, de l’obra teatral perfecta per a molts autors i estudiosos però adaptada al segle XXI
Díhuit muntatges, tres estrenes absolutes i quatre estrenes en la Comunitat Valenciana completen un programa que acull tres companyies andaluses, una coproducció de quatre autonomies (Aragó, Comunitat Valenciana, Castella La Manxa i Castella-Lleó), una catalana, una altra balear, una basca i una darrera madrilenya. Les actuacions tindran lloc al Teatre Calderón, Centre Cultural, La Capella, Sala Àgora i Teatre Salesians. Hi haurà un espectacle al parc de la Glorieta, però amb grups de 10 persones. En total, díhuit espectacles repartits entre el 24 i el 28 de maig amb 3 estrenes absolutes:
L’estratègia BioUpAlcoi arranca amb una trobada d’experiències prèvies per renaturalitzar la ciutat a partir de la seua orografia