La Càtedra del Marbre arranca a la UA amb un debat sobre la sostenibilitat del sector

15/10/2021 - 

ALICANTE. La Universitat d’Alacant i la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball han creat la Càtedra del Marbre, una iniciativa que s’ha presentat en societat aquest mateix divendres i que té com a objectiu realitzar activitats de formació, recerca, estudis, difusió, divulgació i promoció dels coneixements relatius al sector del marbre que permeta millorar-ne el desenvolupament des dels vessants de la sostenibilitat, la seguretat laboral i la competitivitat.

La nova càtedra institucional de la Universitat d’Alacant ha començat avui mateix l’activitat amb el seminari "Estratègies sobre economia circular, digitalització i sostenibilitat en el sector del marbre: cap a un nou model de negoci", en el qual han participat la professora de la Universitat de València Inmaculada Revuelta Pérez, que ha parlat sobre "Qué es la economía circular i su regulación jurídica"; el professor de la Universitat d’Alacant José Luis Pastor, que ha tractat de la "Revalorización de Residuos para la construcción, con dedicación especial al polvo de mármol", i el també professor de la UA Bartolomé Marco, que ha abordat el "Modelo de negocio sostenible".

En la presentació de la Càtedra del Marbre, la secretària general de la Universitat d’Alacant, Esther Algarra, ha destacat l’aposta de la institució alacantina per les càtedres institucionals "un instrument important per a dur a terme la col·laboració estable entre la universitat, empreses i institucions", que, ha remarcat, "constitueix una eina útil i funcional per a fer efectiva la transferència de coneixement des de la universitat al teixit socioeconòmic", i n’ha posat com a exemple la càtedra que avui es presenta, per la seua "importància per a acompanyar el sector del marbre en la transició cap a un nou model de negoci en què el coneixement ha de tenir un paper fonamental".

Per part seua, Empar Martínez ha insistit que "la indústria necessita el coneixement que naix de les universitats per a poder realitzar una transició ordenada en el model de negoci. Calen solucions tecnològiques, legals o econòmiques, entre d’altres, i no naixen del no-res, fa falta el suport de la universitat".

Càtedra del Marbre

La nova càtedra institucional de la Universitat d’Alacant que finança la Conselleria d’Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball tindrà com a director el professor de Projectes Arquitectònics de l’Escola Politècnica Superior Javier Sánchez Merina.

Entre els objectius que s’ha marcat la càtedra destaca elaborar un estudi i una proposta d’accions estratègiques sobre economia circular, digitalització i sostenibilitat en el sector del marbre. Es tracta d’analitzar el model de negoci actual de la indústria en totes les seues fases, extractiva, transformadora i comercialitzadora, per a intentar d’adaptar-lo a un model sostenible. També redactarà un llibre blanc que analitze les experiències, febleses i fortaleses del sector i faça prospeccions de futur.

La càtedra naix amb una clara projecció internacional a través de la col·laboració en projectes d’investigació i el Concurs Internacional d’Arquitectura Càtedra del Marbre, que s’adreça a estudiants d’escoles d’arquitectura europees i gira al voltant de la sostenibilitat de la pedra natural.

Noticias relacionadas

next
x