'Sobretot, que perda el Madrid'

Joan-Carles Martí i Toni Mollà fan amistat i teràpia mitjançant la discrepància futbolística

22/04/2024 - 

VALÈNCIA. Vincle Editorial, dins de la seua col·lecció Panorama, publica Sobretot, que perda el Madrid, de Joan-Carles Martí i Toni Mollà. Es tracta d’una reflexió sobre el futbol des d’un punt de vista social, cultural i emocional, a més d’una reivindicació de la discrepància como a base del diàleg i de l’amistat còmplice.

Tot i que tenen trajectòries ben diferents. Martí i Mollà firmen conjuntament un llibre que, segons confessen, han esperat massa temps a escriure, malgrat que l’univers del futbol ha estat tema de conversa des que es van conèixer. Martí es declara seguidor incondicional del València CF. Mollà, per la seua banda, es va sentir expulsat de Mestalla durant l’anomenada Transició política i es va convertir en seguidor del FC Barcelona. Les lleialtats futbolístiques dels autors són, passats els anys, l’excusa per a reflexionar a dues veus sobre les identitats col·lectives, l’economia, la funció social dels mitjans de comunicació, els models de ciutat, però, per damunt de tot, sobre el valor terapèutic del futbol. “El resultat”, asseguren els autors, “és l’enfortiment d’una amistat a prova de derrotes electorals, de mentalitats sovint contraposades o de discrepàncies —aquestes innegociables— sobre l’horitzontalitat o la verticalitat dels plantejaments tàctics en futbol”. “La discrepància”, puntualitzen, “és el combustible a partir d’un acord que és tota una declaració sentimental i política: sobretot, que perda el Madrid”.

Sobretot, que perda el Madrid es presentarà a la Fira del Llibre de València el divendres 26 d’abril a les 18 hores a l’Espai Fuente Primavera, i comptarà amb la presència de Paco Lloret (Valencia, Capital Radio) i Vicent Chilet (Superdeporte), a més de les autors i els editors Xavi Bellot i Manolo Gil. Posteriorment, a partir de les 19 hores, Martí i Mollà signaran exemplars a la llibreria La Moixeranga (casetes 18 i 19). 

Joan-Carles Martí (València, 1965). Treballa al diari Levante-EMV, redacció en la qual ha desenvolupat quasi tota la seua carrera professional excepte el temps en què va ser subdirector d'un altre rotatiu d'Editorial Premsa Ibèrica, Diari de Girona (1998-2004). A l'octubre de 2008 assumeix la direcció del diari Superdeporte fins a 2013 on torna a Levante-EMV. Des de 2016 a 2022 va ser redactor en cap de Cultura, responsable del suplement cultural Posdata i de la revista d'oci Urban, passant en 2022 a ocupar la subdirecció del diari. Autor de l’assaig El poble de Mestalla (2013) i comissari de l'exposició Visca Berlanga! en MuVIM (2021), en Vincle Editorial ha publicat el poemari Asimptomàtic (2023).

Toni Mollà (Meliana, 1957) és llicenciat en Periodisme i doctor en Sociologia. Ha estat professor associat a la Universitat de València, visiting professor a Brown University (Rhode Island, EUA) i al Graduate Center de Nova York. Ha publicat obres assagístiques com La utopia necessària (1994), La desconnexió valenciana (2014) o Escrits contra el silenci. A propòsit de l’obra cívica de Joan Fuster (2017). Ha conreat el periodisme literari en Converses inacabades amb Joan Fuster (1992) i El Genovés (1994). En l’àmbit de la sociologia de la llengua i la comunicació, destaquen l’exitós Manual de sociolingüística (2006), Quina televisió pública? (2009) o La llengua de la plaça (2017). Com a dietarista, ha publicat Espill d’insolències (2001), Quadern d’entretemps (2007), Més enllà de San Francisco (2010), Un adeu a la tribu (2012), Tot entra en el pes (2018) i El tercer toc (2022), aquests dos últims en Vincle Editorial.

next
x