VALÈNCIA.Pot resultar complicat trobar la manera de contar el conflicte de Palestina. Capes i capes d'història i tragèdies s'amuntonen en un relat que continua escrivint-se hui en dia. El conflicte, actiu des de la primera mitat del segle XX, suposa un enfrontament armat entre israelians i palestins pel control de la regió històrica de Palestina. Amb el pas del temps, l'Estat d'Israel ha anat envaint els territoris palestins saldant el seu avanç amb milers de vides d'innocents, i provocant una enorme divisió, tant demogràfica com social, entre els dos. Este conflicte entre dos terres es conta ara a través de la història d'Amira i Ava, dos xiquetes separades per una guerra que es llig, escolta i dibuixa en I, malgrat tot, Palestina, un àlbum il·lustrat -i musicalitzat- per l'editorial Zoo Il·lustrat.
Esta proposta s'adherix a altres accions culturals que relaten el conflicte, encara que en este cas en concret la tasca és relatar-li'l als xiquets. Per a això Marcos Úbeda -junt amb Arnau Giménez i Ricard Tàpera- viatja a l'any 2018, moment en el qual els components de Zoo van visitar els territoris ocupats de Palestina amb la iniciativa de Pallassos en Rebel·lia per a poder portar una sorpresa a “aquells llocs on els xiquets no poden viure en pau”. Des d'eixa experiència intenta acostar el conflicte als lectors més jóvens, aquells que no tenen perquè saber el que és una guerra, i que segurament no comprenen per què els adults es barallen per un tros de terra o per un concepte tan obert com la “llibertat”.
En l'exercici de la síntesi juguen les cartes la memòria, les imatges i també les realitats personals de cadascun dels components de la banda. Úbeda explica que hi hagué una frase que els va motivar a crear este llibre: “Que no se vos oblide la nostra història, heu de fer que es veja el que està passant ací. Este espai té les seues històries, les seues famílies i els seus problemes i han d'explicar-se”. I amb això, es va proposar començar a compondre i a escriure. El projecte, que va començar a gestar-se fa prop d'un any, ha adquirit una vigència d'actualitat extraordinària en la qual Úbeda troba el lloc per a retornar allò que els havien dit en format de conte. A això li afig els dibuixos d'Helga Ambak, encarregada de donar forma i color a este relat de Palestina entre dos territoris.
Ambak proposa contar la història a través d'Amira i Ava per a acostar el conflicte als xiquets a través d'estos personatges: “Són xiquetes al principi del llibre, però abans de res són personatges. Si és un llibre per a xiquets podem enllaçar-lo amb les seues vides, perquè d'eixa manera poden provocar més empatia i connexió amb el que està passant”, afig la il·lustradora, qui dibuixa a les xiquetes des de jóvens fins a adultes per a reflectir eixe creixement entre les dos que ajuda a la construcció d'una narrativa. Les dos xiquetes són protagonistes del llibre però deixen de ser-ho en la part final, on prenen el relleu els jóvens lectors, els qui han de reflexionar sobre la lectura a través d'exercicis didàctics com escriure un article sobre el conflicte, parlar sobre els drets humans o compondre un poema sobre la pau.