mar i muntanya / OPINIÓN

Gambeta i paisatge

19/02/2019 - 

Quina millor manera de gaudir de la terreta que menjar-se-la acompanyada d’amics i a preus populars. En aquest cas els afortunats vam poder fruir d’un trosset de mar. De mar i gambeta roja de Dénia en una nova iniciativa del Mercat Municipal que un cop més va aconseguir atreure locals i visitants. I és que aprofitant la vinantesa de Sant Valentí del 14 al 16 de febrer les paradetes de peix fresc van servir més de 1.000 tapes de sis unitats la gamba amb un quintet de cervessa o un gotet de vi de moscatell sec de Jesús Pobre. I tot per dos euros i mig. L’èxit clar els desbordà. I cada dia la gamba s’anava acabant. Tot quedava a casa. Reina, vine al mercat.

Bona manera de promocionar el producte local. En dos dies van aconseguir vendre més de 170 kilos de gamba roja de Dénia entre les parades i les tapes. I és que el quart de kilo de gamba bullideta per un conegut restaurant estava a nou euros. Aixina clar, més de 1.300 persones en tres dies fent cua per menjar una tapeta de gamba de tota la vida i de pas comprar. Aquesta iniciativa hauria de fructificar amb d’altres productes locals, més de mar però també de muntanya i horta. I que la vida fruisca al Mercat. I que la gent passege, xarre, compre, menge i s’ho passe bé. Mediterrani cent per cent.

Baratet i bo

Si al juny passat descobriem les carnisseries del Mercat de Dénia amb el figatell, ara tocava les parades de peix i la gambeta. Altres productes que abans eren habituals de la nostra mar ara només els trobem quan els porten de fóra. Ja sabéu que parle de l’ericó i de les tellines. Esperem que no arribem a tant amb el polp.

No obstant, no tot és magre. De saviesa culinària i popular el cuiner Miquel Ruiz va oferir una clara demostració. Com cuinar peix fresc i barat que podem trobar al mercat. Del conegut emperador, sípia i calamar, a la meua estimada morralla que tants bons suquets ens fa. Cuina senzilla, de tota la vida perquè quan el peix és fresc el preu no marca la qualitat. Des de mussola ben fregideta o seca fins a la carn tan apreciada de la pelaia (Llenguado). Recordéu quan la galera només era un plat de bar de barra de poble. Mireu com canvia el percal. Cuina senzilla sense tenir por ni mandra de l’espineta. Sense pressa perquè del peix tot és bo. Simplement com diu Miquel només cal donar temps i actitud al “moment màgic” de la preparació. 

Descobrim paisatge 

I si el que ens ve de gust és fer comarca i descobrir el nostre patrimoni agrícola i paisatgístic llavors cal agrair que desde l’Ajuntament de Dénia es torne a organitzar una nova edició del programa ecoturístic “Descobreix el paisatge”. Això sí amb la col·laboració d’altres consistoris com Jesús Pobre, Teulada, Vall d’Ebo, Alcalalí, Pedreguer, Pego i Benissa, així de com la mancomunitat de la Vall de Pop i la MACMA. Enguany deu visites -una al mes- per recòrrer la Marina de la mà dels seus productors agrícoles.

Conéixer d’aprop la terreta i recòrrer els seus camps d’ametlers, oliveres, tarongers, llimoneres, cirereres, pruneres, perelloners, garrofers, vinyes, blat, arròs i hortalisses de la mà de 17 productors de la comarca, el 70% dels quals fan agricultora ecològica. 

Trepitjar camp, visibilitzar un món rural que vol ser sostenible, i aprendre a posar en valor un paisatge ple d’emocions i memòria, un territori que encara dóna els seus fruits. Primera destinació el 23 de febrer el camps d’ametlers d’Alcalalí de la mà d’una societat agrària de llauradors.

Però també hi ha altres maneres de descobrir la comarca, com la ruta que diumenge passat organitzà el Grup de Muntanya Margalló i l’Ajuntament de Benissa. Un recorregut circular per descobrir les diferents fonts i llavadors del poble. Patrimoni i etnologia per entendre qui som. I tot això comporta històries de dones que cal posar en valor.

next
x