Una Fira segons la Acadèmia Valenciana de la Llengua és un mercat extraordinari, amb gran concurrència de venedors i compradors, que es celebra en un mateix lloc endates determinades. I també un conjunt d'atraccions i entreteniments ambulants que es munten en ocasió de certes festivitats. Doncs bé, si a aquestes dues definicions li afegim un clar objetiu de fer comarca, ens trobem al davant de la XXXI edició de la Fira de Fires d'Ondara, tot un clàssic a la Marina Alta.
Una fira que aglutina diverses i que s'està duent a terme al llarg de tres caps de setmana, del 12 al 27 de novembre. Aquesta trobada anual acull ajuntaments, associacions i empreses de la comarca que exposen per als visitants els seus principals actius relacionats amb la gastronomia, la producció agrícola dels seus pobles, així com d'altres d'àmbits. Els participants també aprofiten per desplegar els seus encants turístics i perquè la gent, sobretot veïns de la Marina Alta, puguen descobrir aquells indrets del seu entorn que encara no coneixen i que els poden resultar atractius. És a dir, un lloc d'oportunitats i de relacions.
El primer cap de setmana va acollir el plat fort de l'encontre, la 'II Fira Marina Alta amb els 5 Sentits. El Gust'. El passat 19 1 20 de novembre va ser el torn de la XXXI Fira de Mostres i Compres. I el proper cap de setmana, ja més lúdic, serà el moment de fer tapeig i gaudir de la concentració de vehicles clàssics i la matinal motera. També hi ha hagut espai per la Fira Gastronòmica, la Fira d'Atraccions o el Mercat Medieval, i s'han celebrat events esportius com el Gran Fons d'Ondara i la partida de llargues de Bolata (pilota valenciana). El que no es pot discutir és que el recinte del Prado a Ondara s'ha convertit durant aquest novembre en centre neuràlgic de l'activitat econòmica i d'oci de la Marina Alta.
És en aquest context que vull ressaltar especialment la 'Fira en els 5 Sentits' perquè em va permetre conéixer de més aprop cosetes ben nostres de tota la vida, com aprendre a fer pastissets de boniato (Vall de Pop), berenarets de Pasqua (Gatade Gorgos) o degustar embutits. També es va poder tastar ben fresquet el vi 'Moraig' fet amb raïm ecològic del projecte Biomoscatell de El Poble Nou de Benitatxell. I es va editar un calendari gastronòmic que recull la major part d'events anuals que es celebren a la comarca.
Cal destacar el paper de l'Ajuntament d'Ondara com a organitzador de l'event, però també de la Mancomunitat Cultural de la Marina Alta (MACMA) que va coordinar el II Fórum comarcal on hi va haver ponències, tallers i fins i tot un homenatge a la restauradora Pepa Romans, que duu ja un munt d'anys al front del restaurant Casa Pepa a Ondara (una Estrella Michelin). També es va presentar el projecte Dénia & Marina Alta Ciutat Creativa de la Gastronomia per la Unesco, la setmana gastronòmica de l'arròs a banda de Dénia,o el V passeig gastronòmic Xàbia al Plat Mariner.
Val a dir llavors que la Fira de Fires es converteix així en un element de cohesió i vertebració del territori que compta amb la implicació del teixit social, cultural, econòmic i, fins i tot, polític de la comarca. Una trobada anual on es treballa amb l'objectiu comú d'enfortir els pobles de la Marina Alta potenciant la seva identitat i vincles en comú.